Je kan er moeilijk naast kijken en toch valt ze niet op. De prachtige villa op een heuvel in de Vlaamse Ardennen neemt een bescheiden plaats in. Ook de technieken springen niet in het oog. En toch is deze villa erg energiezuinig. Mathieu Luyens van JUMA architects blikt terug op een geslaagde samenwerking met Ecopuur.
De bouwheer wilde zo veel mogelijk zelf stroom opwekken met zonnepanelen. Ook een geothermische warmtepomp , vloerverwarming en ventilatie type D stonden op zijn verlanglijst. Technieken die ruimte nodig hebben maar onzichtbaar moeten blijven voor het oog dus.
“Ecopuur lag bij ons in de bovenste schuif”, legt architect Mathieu Luyens uit. “Ik had hen al eens benaderd voor een privé project en de positieve eerste indruk is blijven hangen. De klanten waarvoor wij werken willen graag volledig ontzorgd worden. Als architectenbureau nemen we dan ook alles zelf in handen: van onderaannemers zoeken, offertes opvragen, verkoopsfases afhandelen … Het spreekt voor zich dat we enkel willen samenwerken met partners die 100% betrouwbaar zijn en kwaliteit leveren.”
“Het eerste contact met Bram van Ecopuur zat meteen juist. Hij denkt mee en legt in heldere taal hun totaalaanpak uit. Daarnaast becijfert hij alle kosten tot na de komma. Als architect ben je niet altijd op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen of van welke combinatie technieken het hoogste rendement geven. Bram is een echte vakman die meer dan blij was om zijn expertise met mij te delen. Dankzij zijn uitleg kon ik ook de klant overtuigen van hun meerwaarde.”
“Tijdens de uitvoeringsfase verliep de samenwerking gesmeerd. Projectcoördinator Jonas was vaak aanwezig op werfvergaderingen. In noodgevallen was hij makkelijk bereikbaar en zocht hij snel mee naar oplossingen.” - Mathieu Luyens
Door haar horizontale ligging en de zwarte gevelbekleding gaat de villa bijna organisch op in de omliggende natuur. Het motief van de houten planken wordt doorgetrokken in de betonnen luifels en plafonds met houten bekisting die deze architectuur typeert.
De bevloering in Ceppo, de gebrande houten gevelbekleding, de aardse, handgemaakte tegeltjes, het eiken fineer, enzovoort dulden geen opvallende ingrepen. En dat zorgt voor een extra uitdaging.
“Ecopuur gaat voor een propere afwerking en dat zie je aan alles. Ze denken proactief mee. Al heb je nooit alles in de hand. Zo moesten de Vola-kranen middenin de muur ingebouwd worden. Hoe goed je dat ook inschat in de ruwbouwfase, pas na de afwerking kan je zien of de kraan echt pal in het midden zit. Dat was niet het geval en dus moesten ze opnieuw beginnen. Maar de techniekers van Ecopuur draaiden er hun hand niet voor om. Idem voor de ventilatie. Die moest in de chape geplaatst worden net boven een plint of in een kast. Precisiewerk waar menig vakman er de brui aan zou geven. Niet zo bij Ecopuur.”
Mathieu is over heel de lijn tevreden over de samenwerking. Momenteel werkt hij voor andere projecten ook samen met hen. “Het voordeel om met Ecopuur in zee te gaan is dat zij een grote continuïteit verzekeren. Ik heb al samengewerkt met veel grotere bedrijven maar daar zit soms zo’n verschil tussen de verkoopsfase en de uitvoeringsfase. Bij Ecopuur weet je gewoon dat dat zij hun beloftes zullen nakomen.”
ONTWERP: JUMA architects
FOTOGRAFIE: Annick Vernimmen