Wim Tavernier is bouwheer én architect. Voor de bouw van zijn passiefhuis zocht hij één aannemer die alle technieken in huis had, maar ook een partner die op de hoogte was van de nieuwste duurzame ontwikkelingen. Hij wilde immers de ecologische lat zo hoog mogelijk leggen.
“Ik heb Ecopuur al vrij snel in de ontwerpfase betrokken. Waarom? Omdat zij op dat moment nog kunnen adviseren en bijsturen. Is het technische lokaal groot genoeg? Wat met kruisende leidingen? Hebben de ventilatiebuizen voldoende ruimte? Uiteindelijk zijn alle technieken met elkaar wel verbonden. Dan is het interessant om alle zaken door één firma te laten uitvoeren. Het is tijdens de ontwerpfase dat je nog makkelijk oplossingen kan zoeken.”
Wim stelde een bouwteam samen waarbij hijzelf zetelde als bouwheer en architect, aangevuld met een stabiliteitsingenieur en de projectleider van EcoPuur. “Wat me vooral aangenaam stemde, was de open communicatie en de vlotte opvolging bij Ecopuur. Eén projectleider die het dossier beheerde en altijd zocht naar antwoorden.”
“Als architect deed ik zoveel mogelijk de voorbereiding. Ik was vrij goed op de hoogte om de ventilatie, verwarming, regenwater en zonne‐installatie uit te tekenen. Als architectenbureau profileren we ons ook als energiebewuste architecten (5plus.be). Vaak spreken we over het minimale energieverbruik als grote voordeel bij een passiefhuis, maar ik vind er vooral heel veel comfort in terug. Het is gewoon aangenaam leven tussen houtskelet en duurzaam opgewekte energie. De samenwerking tussen architect en Ecopuur verliep heel constructief.”
Tijdens het bouwproces heb ik ervaren dat het een troef is om met één aannemer voor alle technieken te werken. Je kan veel korter op de bal spelen en de opvolging van de technische werken sluit mooi op elkaar aan. Een passiefhuis is ook een complexe installatie en dan is het goed dat je iemand hebt die het totale overzicht kan behouden. En die expertise in huis heeft!