Zo verminder je het lawaai van een warmtepomp: 8 praktische tips

Zo verminder je het lawaai van een warmtepomp: 8 praktische tips

Een lucht-water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Dat gebeurt aan de hand van een buitenunit, die een ventilator en warmtewisselaar bevat.

Deze ventilator produceert geluid. Dat is logisch, maar soms kan dat geluid storend zijn. Niet alleen voor de bewoners zelf, maar ook voor buren. Gelukkig bestaan er enkele manieren om geluidsoverlast te voorkomen.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

De buitenunit van een warmtepomp produceert ongeveer 40 dB aan geluid. Ter vergelijking; een vaatwasser haalt ongeveer 50 dB en een voorbijrijdende auto ongeveer 85 dB. Een warmtepomp maakt dus wel degelijk lawaai. Maar niet zoveel dat het stoort. Bovendien presteren sommige modellen opmerkelijk beter.

Hoe maak je een warmtepomp stiller?

  1. Zet de buitenunit op een plaats waar ze weinig overlast creëert. Dus niet naast een slaapkamerraam of veranda.
  2. Er bestaan omkastingen voor warmtepompen die het geluidsniveau verlagen. Deze zijn verkrijgbaar bij Ecopuur.
  3. Staat de warmtepomp in de tuin? Zet er dan enkele planten Die dempen het geluid en vormen een visuele barrière.
  4. Plaats het toestel nooit op of pal naast de perceelgrens. Dat zorgt soms voor negatieve reacties van buren.
  5. Trillingsdempers onder de poten voorkomen contactgeluiden.
  6. Warmtepompen van A-merken maken doorgaans minder lawaai dan de goedkopere Chinese varianten.
  7. Zorg dat de ventilator wegblaast van gevoelige ruimtes en buren. 
  8. Gebruik de nachtinstelling. Dan draait de warmtepomp ’s nachts op een lager vermogen en veroorzaakt ze minder geluidsoverlast.

Wist je trouwens dat een geothermische warmtepomp geen buitenunit heeft? Je hoeft jezelf dan geen zorgen te maken over ventilatorlawaai.

Verdacht of ongewoon geluid?

Als de warmtepomp plots veel lawaai maakt of een verdacht geluid produceert, is er misschien een defect. In dat geval komen we graag langs om de installatie na te kijken.

Contacteer ons

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?
Technieken

Wat leveren zonnepanelen je op als bedrijf?

Zonnepanelen op je dak als kmo? Dat levert heel wat voordelen op. Zeker wanneer je een groot dakoppervlak hebt dat momenteel nog onbenut is. Met een gegarandeerde return on investment maak je je bedrijfspand zo futureproof. Mee met de klimaatdoelstellingen, en met een groener imago als eindresultaat. Dat komt van pas, want duurzaamheid dragen je klanten en werknemers steeds hoger in het vaandel. Op zoek naar expertise voor je zonnepaneleninstallatie? Contacteer Ecopuur voor advies op maat.

Nu lezen
Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?
Technieken

Accumulatoren of puur elektrische vloerverwarming: wat verandert er voor jou?

Verwarm jij je woning met accumulatoren of elektrische vloerverwarming? Weet dat er op korte termijn veel verandert. Zo wordt het goedkope nachttarief afgebouwd, om in 2028 helemaal te verdwijnen. Deze maatregel zet een aantal andere wijzigingen in gang die vandaag en vooral morgen een impact hebben op je energiefactuur. We zetten ze in deze blog op een rij. En, we nodigen je uit voor onze webinar op 29 april. Want voor alles is er een oplossing.

Nu lezen