Cijfers spreken voor zich

Freddy houdt in een Excelbestand nauwkeurig de meterstanden van de verschillende energieposten bij. “Zeker als je elektrisch verwarmt, voel je wel het verschil als je opeens gratis de energie uit de zon haalt. Bijvoorbeeld onze zonneboiler: als we de voorbije maand maart vergelijken met vroeger zat ik toen aan een daggemiddelde van 6 kWh, terwijl ik nu rond de 0,30 kWh zit. Nu, de maand maart was ook uitzonderlijk zacht.”

“De keuze voor alternatieve energie is er gekomen vanuit een bezorgdheid voor het milieu en – toegegeven – dankzij de steunmaatregelen van de overheid. De energiebesparing op de factuur overtreft mijn verwachtingen: ik bespaarde maar liefst 60% van de energiekost op warm water.”

Pelletkachel als hoofdverwarming

De woning van Freddy dateert uit midden de jaren 90. Intussen heeft hij wel al extra geïsoleerd. “Niet toevallig verbruikte ik het jaar nadien een derde minder pellets om de woning te verwarmen. Onze pelletkachel staat centraal in de living en is de hoofdverwarming. Enkel als het echt koud wordt, hoef ik bij te verwarmen. Deze winter was het uitzonderlijk zacht. Met als resultaat dat ik nog een overschot aan pellets moet stockeren. Ze kunnen de hele zomer niet in de veranda blijven liggen.”

Vertrouwen en nabijheid

“Ecopuur gaf me een betrouwbaar gevoel en ze werkten in de regio.” Dat was voor Freddy de voornaamste reden om samen te werken. “De installatie is vlot verlopen. Na een dag werk functioneerde alles zoals het hoort. Ook bij eventuele vragen kan ik ze makkelijk bereiken. Ecopuur vertelde me dat de terugverdientijd van een zonneboiler toch een dikke tien jaar was. Ik ben ervan overtuigd dat het minder is.”

Hele dag door warm water

“Het klopt dat we in de zomer een grote vraag naar warm water hebben. Niet onlogisch als je weet dat we een jacuzzi en een buitendouche hebben. Met onze zonneboiler hebben we in de zomermaanden tot 70° graden warm water en is er overdag nooit een tekort aan warm water. Heel handig als er vrienden langskomen.”