Vierseizoensglas

EcoPuur energie-expert Steven Vandenbrande verduidelijkt: “Vroeger had Patrick gewoon dubbel glas met een U-waarde van 1,3. Vandaag heeft Patrick ook dubbel glas met een U-waarde van 1,0.Een verschil van maar liefst dertig procent. Bovendien hebben we aan de zuidgerichte ramen gekozen voor vierseizoensbeglazing. Wat betekent dit? Dat het felle zonlicht – de harde zonnestralen – wordt gebroken, maar je behoudt wel nog de gezelligheid en de klaarte van een zonnige dag. Vergelijk het met een zonnebril die ook de felste zonnestralen zal tegenhouden.”

Houten ramen

Patrick had tien jaar geleden gekozen voor houten ramen. “Ik was me er niet van bewust dat je ook enkel het glas kon vervangen in een houten raamkader. Het dubbelglas vervangen door driedubbelglas was voor mij niet mogelijk omdat ik te weinig ruimte had in de breedte van de raamkader. In totaal heb ik alle 22 vensters uit mijn woning vernieuwd. Het hele project was op anderhalve dag afgerond.”

3 redenen om je glas te vervangen

Glas heeft de voorbije jaren een enorme evolutie doorgemaakt. “Eigenlijk zijn er drie grote redenen om je glas te vervangen. Ten eerste om een forse energiebesparing te realiseren. Ten tweede om oververhitting in de zomer tegen te gaan en tot slot om ook akoestisch een meerwaarde te verkrijgen”, besluit Steven.

Temperatuur onder controle

“Het is misschien nog wat vroeg om echt al een verschil te voelen, maar deze zomer was het wel merkbaar minder snel warm in mijn bureel. In de winter verwacht ik dat de woning de warmte dan weer beter zal bijhouden. En het is nog niet gedaan: onze volgende energie-investering wordt de dakisolatie integraal vernieuwen.”