Balansventilatie

Samen met Martens Van Caimere Architecten hebben we bepaald welke technieken nodig waren om een nulenergiewoning te bouwen. Ecopuur kwam in het verhaal tijdens de samenwerking met de Noordboom. Behalve elektriciteit en waterleidingen installeerden ze ook balansventilatie type D met warmtewisselaar en zonnepanelen. “Aan de voorgevel wordt de lucht aangezogen en verspreid in de droge ruimtes. In de natte ruimtes zoals keuken, toilet en badkamer wordt de lucht weggezogen via het dak. Ik ben tevreden over de samenwerking met Ecopuur. Zij hebben duidelijk de nodige expertise in hun vak."

Warmtepomp onder de woning

Stoken hoeft Eveline amper te doen. “Ik verwarm mijn woning enkel via vloerverwarming in de living. Die warmte wordt opgewekt via een warmtepomp. De tuin was te klein, dus is de diepteboring gerealiseerd onder mijn huis. Dat was enkel mogelijk omdat we de woning eerst volledig gesloopt hebben. De zonnepanelen op het dak leveren de benodigde energie voor de warmtepomp, zodat de woning volledig zelfvoorzienend is. Ook het sanitair warm water wordt opgewarmd via de warmtepomp.”

Stadsprijs Duurzaamheid

Haar energievriendelijke verbouwing heeft Eveline geen windeieren gelegd. Vorig jaar won ze met haar woning de stadsprijs Duurzaamheid in Sint-Niklaas. Waarom? Volgens de jury omdat het een uitstekend voorbeeld was dat ook een kleine woning een nulenergiewoning kan zijn. "De isolatie aan de zijmuren is 25 centimeter dik, gevel- en dakisolatie zijn 35cm dik en werden gerealiseerd door het inblazen van houtwol. Immers, de groenste energie is energie die je niet moet opwekken. En ook: dankzij die dikke schil isolatie is het hier heerlijk stil in huis."