Ventilatiesysteem regelt alles

Mathias liet EcoPuur vrij in hun voorstel om zijn woning van energie te voorzien. “Ze deden me drie voorstellen waarvan het derde voorstel juist zat. Dat was een compact-aggregaat van het Deense merk Nilan. Da’s zowel ventilatie, sanitair warm water productie en verwarming in één en hetzelfde toestel. De energie die we nodig hebben voor de productie van sanitair warm water wordt gerecupereerd uit de afvallucht van de ventilatie, de energie die we nodig hebben voor de vloer- en wandverwarming komt via een miniwarmtepomp die we koppelden aan een horizontaal captatienet in de tuin. Zo kunnen we met een kleine verbruikskost onze energievoorziening dekken. Zelf ben ik geen technicus, maar het is alleszins een slim toestel dat alles regelt.”

Regenwaterrecuperatie met drijvende korf

Mathias koos ook voor regenwaterrecuperatie. De regenput en de kanalen hebben we voor onze rekening genomen. EcoPuur is alles komen aansluiten. Er is gekozen voor een Wilo regenwaterpomp met aanzuigdarm en drijvende korf net onder het oppervlak. Het voordeel? Je trekt quasi altijd zuiver regenwater binnen. En die gebruiken we dan weer voor onze wasmachine, twee toiletten en twee buitenkranen.

Koel in de zomer

Een echte winter moeten we nog meemaken, maar in de zomer hebben we alleszins al hetcomfort van onze investering gevoeld. In de zomer onttrek je warmte uit de lucht en wordt er koele lucht in de woning geblazen. Het is geen echte airco, maar toch aangenaam om die frisse lucht in de zomer te voelen. Met de onttrokken energie uit de ventilatielucht produceren we het sanitair warm water.

En nu nog een zonne-installatie

We hebben wachtbuizen gelegd voor een zonne-installatie. Alleen is het hier nog even wachten … op voldoende budget! Maar we kijken er alleszins naar uit om dit ook te plaatsen.