Pieter werkt naast zijn eigen praktijk, als senior project manager en quality manager bij Abscis Architecten. Duurzame architectuur is een basisbegrip geworden in zijn dagelijkse praktijk. De reden van de samenwerking met EcoPuur hoef je dan ook niet ver te zoeken. “De bouwheer wenste een BEN-woning, dat is een Bijna-EnergieNeutrale woning. Om dat te bereiken is het energieluik heel belangrijk. EcoPuur is gespecialiseerd in integratie van duurzame energietechnieken.”

Energieaannemer denkt mee bij ontwerp

Pieter gelooft in de kracht van een geïntegreerd ontwerp. “Precies daarom is het belangrijk dat de energieaannemer van bij ontwerpfase al aan tafel zit. Zo kan hij nog tijdig input geven. Een voorbeeld? Ik wilde graag weten welke mogelijkheden er waren naar duurzame verwarmingssystemen. Na overleg stelde EcoPuur een geothermische warmtepomp voor om zowel sanitair als cv-water op te warmen. Hiervoor waren drie diepteboringen noodzakelijk van ongeveer 100 meter. Dergelijke zaken zijn vergunningsplichtig en worden best mee opgenomen in het masterplan van de omgevingsaanleg en de werfplanning in het algemeen.”

Voldoende ruimte voor ventilatiebuizen

Nog een voorbeeldje van de toegevoegde waarde van EcoPuur? “Ventilatie in een BEN-woning is cruciaal. Zo zijn we voor balansventilatie systeem D gegaan. Dat vraagt een nauwkeurige uitvoering: ventilatiekanalen hebben voldoende ruimte nodig om alle kamers optimaal te ventileren. Hier en daar moet je dus rekening houden met een verlaagd plafond. De correcte input van een energiespecialist inzake exacte dimensionering in ontwerpfase is noodzakelijk als je met maatwerk te maken hebt.”

Bouwtechnisch performante buitenschil

En tot slot: je mag nog zo goed je technieken gedimensioneerd hebben, het belangrijkste blijft te beginnen met de buitenschil van je woning. “Die hebben we bouwtechnisch zo performant mogelijk gemaakt: zowel naar luchtdichtheid als isolatie-thermisch.”

E-peil 33 zonder zonnepanelen

Voor de kenners: de woning heeft een K-peil van 30 en een E-Peil van 33 zonder pv-installatie. Pieter beseft dat technieken en architectuur op elkaar afgesteld horen te zijn. “Zo hebben we bijvoorbeeld luifels van een anderhalve meter geplaatst aan de achtergevel. Dat is zowel op het vlak van architectuur als technieken heel precies bestudeerd. Als je dat niet doet dan krijg je in de zomer het serre-effect bij de grote glaspartijen, waardoor de warmtestraling binnenvalt en niet meer kan ontsnappen in een goed geïsoleerd gebouw. Dit houdt ernstige risico’s in inzake oververhitting. In de winter vang je die warmte wel op. Door de lagere stand van de zon werken de luifels dan niet beperkend.” 

1 energiepartner heeft enkel maar voordelen

De woning is perfect volgens plan uitgevoerd binnen de voorziene termijn. “En geloof me: in minder dan een jaar een nieuwbouwwoning van 300 vierkante meter opleveren, vraagt een hoge betrokkenheid en opvolging van alle partners in het project. En net daarom ben ik ook tevreden over de samenwerking met EcoPuur. Het bevestigt m’n overtuiging dat samenwerken met één energiepartner enkel maar voordelen heeft. Ik kijk alvast uit naar een volgend project.”

Pieter De Smet werkt als senior project manager en quality manager bij Abscis Architecten en is docent op de Faculteit Architectuur KUL (campus Sint-Lucas Gent).