house-with-a-carved-heart-on-of-sunrise-2

Waarom zou je vandaag nog investeren in zonnepanelen? Omdat een eigen elektriciteitsfabriekje op je dak interessant blijft. Zelfs na het verdwijnen van de terugdraaiende teller. Ontdek de vijf troeven voor je portemonnee en het milieu.

 

1. Bespaar met de premie van de Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid voorziet een stevige premie voor iedereen die in 2021 investeert in zonnepanelen. De premie bedraagt 300 euro per 1000 wattpiek aan geïnstalleerd vermogen met een limiet van 1500 euro. Concrete besparing voor je portemonnee? Een korting van een vijfde tot een vierde van de volledige kostprijs!

 

2. Zonnepanelen goedkoper dan ooit

Zonnestroom is vandaag de goedkoopste vorm van energie. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Internationaal Agentschap voor Energie (IAE). En ook wij beamen dit. De prijs voor zonnepanelen was nog nooit zo laag.

 

3. Ook met de digitale teller bespaar je

Met de terugdraaiende teller was het eenvoudig. Of je nu je zonnestroom zelf in huis gebruikte of op het net injecteerde: besparen deed je sowieso. Met een digitale meter bespaar je enkel bij zelfconsumptie. En dat betekent dat je best zo veel mogelijk stroom verbruikt op het moment dat deze geproduceerd wordt. Dat lijkt oninteressant maar is het niet. Reken maar even mee.

 

Stel, we nemen een gezin van vier personen. De ouders werken overdag buitenshuis en de kinderen gaan naar school. Hun direct verbruik bedraagt 30% van hun eigen geproduceerde zonnestroom. 70% van de opgewekte energie injecteren ze dus op het net. En toch, met die 30% verdienen ze zonder problemen hun installatie terug:

  • Verbruik: 3500 kWh/jaar
  • Vermogen zonnepanelen: 3750 wattpiek
  • Opbrengst (afhankelijk van oriëntatie): 3 600 kWh/jaar
  • Besparing op factuur: 3600 kWh x 30% = 1 080 kWh/jaar
  • Financiële besparing: 1 080 kWh x € 0,28 (elektriciteitsprijs) = € 302,4
  • Kost zonnepanelen: € 4564,9 (kost installatie) – € 1 125 (premie) = € 3 439,9
  • Terugverdientijd: € 3 439,9 (kost) / € 302,4 (besparing) = 11,3 jaar
  • Deze terugverdientijd kan bovendien nog positief beïnvloed worden als de energieleverancier een teruglever-vergoeding aanbiedt.

 

Een terugverdientijd van 11 jaar lijkt lang maar is een peulschil in verhouding met de minimale levensduur van zonnepanelen. Want de huidige generatie zonnepanelen gaan 25 jaar mee en behouden daarna nog een vermogen van 85%. De winst op je investering neemt dus toe met de tijd en dan houden we nog geen rekening met de stijgende elektriciteitsprijzen.

 

4. Meest betrouwbare bron van elektriciteit

Door de klimaatopwarming zal het elektriciteitsverbruik alleen maar stijgen. Denk maar aan de toename van elektrische wagens en de verwarming en koeling van huizen. Hamvraag? Kan ons net dit aan en is er überhaupt voldoende elektriciteit? Met zonnepanelen zit je altijd safe. Want de zon die blijft schijnen en dus ben jij zeker van een betrouwbare bron van elektriciteit voor ten minste 25 jaar!

 

5. Vrijstelling onroerende voorheffing

Woon je in een nieuwbouwwoning met een E-peil onder E20? Dan ben je gedurende vijf jaar vrijgesteld van onroerende voorheffing. Da’s handig meegenomen, toch?

 

Ook investeren in zonne-energie? Een slimme besparing!