Omvormer Zonnepanelen

Bij het installeren van zonnepanelen heb je ook minstens één omvormer nodig. Maar wat is een omvormer? En welke omvormer past het best bij jouw zonnepanelen? Ontdek in dit artikel alle antwoorden op jouw vragen.

Wat zijn omvormers?

Zonnepanelen wekken energie op, maar daarvoor is ze nog niet bruikbaar. Omvormers zijn onmisbaar bij zonnepanelen omdat ze de gelijkstroom van je zonnepanelen omzetten in wisselstroom.

Omvormers zorgen er ook voor dat energie overschotten worden bewaard voor momenten waarop je ze wel kan gebruiken. Kortom: zonnepanelen en omvormers werken in tandem met elkaar.

Hoe omvormer kiezen?

Bij de aankoop van zonnepanelen is het ook belangrijk dat je op zoek gaat naar de juiste omvormer. Welke omvormer je kiest, hangt af van verschillende belangrijke factoren. Deze factoren bepalen namelijk het rendement van uw zonnepanelen. De voornaamste zijn:

  • Type van de zonnepanelen

  • Hoeveelheid schaduw

  • Hellingshoek van het dak

  • Richting van de panelen

Welke omvormers bestaan er?

Momenteel zijn er op de markt drie verschillende omvormers:

1. String omvormer

De string omvormers komen het meeste voor. Hierbij worden in serie geschakelde panelen aan elkaar gekoppeld in lange strings op één centrale omvormer. Let wel op: de string omvormer wordt gebruikt wanneer er weinig schaduw is en alle zonnepanelen dezelfde richting uitwijzen. De omvormer is minder geschikt indien één van de panelen schaduw opvangt. Dit omdat de stroomproductie van de totale string hierdoor negatief beïnvloed wordt.

Voor grotere installaties (+ 3,000 kWh) bestaat er de multi string omvormer. Deze werkt volgens hetzelfde principe, maar hierbij worden er 2 strings parallel aangesloten op de omvormer. Deze omvormers worden voornamelijk gebruik indien er tussen de panelen een verschil is in schaduw, locatie of oriëntatie.

2. Micro omvormer

Een micro omvormer werkt volledig anders. Elke zonnepaneel krijgt hierbij een eigen omvormer waardoor elk paneel afzonderlijk het beste kan presenteren. Deze soort omvormers worden vaak toegepast wanneer er sprake is van schaduw of een verschil in oriëntatie. Doordat er geen sprake is van een centrale omvormer, is dit systeem wel duurder in aanschaf.

3. Power Optimizer

Een optimizer systeem is heel goed te vergelijken met een micro omvormer. Elk paneel zal een eigen optimizer krijgen die zorgt voor een optimale stroomproductie. Het enige verschil hier is dat er wel een centrale omvormer nodig is, omdat de stroom niet automatisch omgezet wordt in wisselstroom.

Wat is de prijs van een omvormer?

Voor een omvormer mag je gerust rekenen op een 1000 tot 1500 euro. Dit verschilt uiteraard van soort tot soort. Je moet ook rekening houden dat zonnepanelen een levensduur hebben van ongeveer 25 jaar. Een omvormer gaat dan weer iets minder lang mee (10 jaar). Maar deze investering heb je snel terugverdiend.

Had je graag geweten hoeveel een installatie (incl. omvormer) voor jou zou kosten? Vraag hier dan uw gratis offerte aan.

Rendement

De aankoop van zonnepanelen en omvormers lijkt een heuse investering. En dat is het ook. Maar op het einde van de rit spaar je jezelf een pak kosten uit. Hoeveel dat precies is, hangt af van veel verschillende factoren, maar reken op minstens €1000 besparing per jaar op je energiefactuur.

Nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren: info@ecopuur.be

Contacteer ons