
Leven met de hitte: techniek, groen en gezond verstand
De Tijd ging in dialoog met o.a. onze directeur Joris Haems om te leren hoe we ons beter kunnen weren tegen extreme temperaturen.
Nu lezenDe Tijd ging in dialoog met o.a. onze directeur Joris Haems om te leren hoe we ons beter kunnen weren tegen extreme temperaturen.
Nu lezenEen warmtepompboiler telt tal van voordelen, en de aankoopprijs win je zo terug. In deze blog zetten we alles op een rijtje.
Nu lezenEen koelsysteem biedt comfort in de warme zomermaanden. Ontdek in deze blog wat het verschil is tussen actieve en passieve koeling.
Nu lezenJe wilt douchen met regenwater? Met het juiste filtersysteem kan dat. Ontdek welke filters zinvol zijn en waarom regenwaterrecuperatie waardevol is.
Nu lezenInvesteren in zonnepanelen? Strak plan. Met deze formule weet je hoeveel je er nodig hebt, want dat hangt af van je jaarlijkse verbruik en het vermogen van je zonnepanelen.
Nu lezenDe airco zonder buitenunit, is het een goed idee voor jouw woning? Ontdek de pro’s en contra’s van de monoblock airco.
Nu lezenBouwen of renoveren loont. Met een energie-efficiënte woning verlaag je de woonkost. In deze blog vergelijken we de woonkost van huurders, kopers en bouwers.
Nu lezenHet geluid van je ventilatie verminderen? Kies voor ventilatietype D en laat je systeem correct instaleren en onderhouden. Ontdek onze andere tips.
Nu lezenWaarom een goed onderhoud van je technieken belangrijk is? Voor een langere levensduur en een optimale werking van je technieken. En omdat het soms moet.
Nu lezenMet de nieuwe maatregelen van de federale regering wordt een warmtepomp op verschillende vlakken interessanter dan een gascondensatieketel. Zeker nu de gasprijzen blijven stijgen. Bovendien werd ook de btw-verlaging van 21 naar 6% bij de aankoop van een warmtepomp en zonnepanelen goedgekeurd. Hoog tijd om de overstap te wagen.
Nu lezenGoedkoper verwarmen, hoe doe je dat? De vraag wordt alsmaar relevanter. De aardgas- en olieprijzen waren al torenhoog. Met de huidige geopolitieke spanningen swingen ze nog meer de pan uit. Hoog tijd om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen en op zoek te gaan naar duurzame en betaalbare alternatieven. En die zijn er. We zetten vier alternatieve pistes op een rij.
Nu lezenTerwijl buiten winterse temperaturen met het vriespunt flirten, draaien we binnen de verwarming wat hoger. Gezelligheid troef. Maar hoe gezond is het tussen je vier muren? Hoe zit het met de luchtvochtigheid? Met een ventilatiesysteem D verzeker je jezelf van een gezond binnenklimaat.
Nu lezenDe energieprijzen blijven fors stijgen. Wat is er aan de hand? En vooral, wat kan je zelf doen om je factuur binnen de perken te houden? Wie gaat voor nieuwbouw, denkt beter goed na over z’n energietechnieken. Met deze vier essentials bespaar je namelijk een serieuze slok op de borrel.
Nu lezenBouwplannen? Dan sta je voor enkele belangrijke beslissingen. De keuze van je verwarmingsinstallatie bijvoorbeeld. Kies je voor een gascondensatieketel of ga je voor een warmtepomp? Met de stijgende gasprijzen wordt die laatste steeds interessanter. Bovendien, de komende jaren zet de overheid volop in op deze manier van verwarmen.
Nu lezenWie z’n woning energie-efficiënt wil verwarmen, kiest best voor een warmtepomp. Zeker in het licht van de klimaatdoelstellingen en de stijgende gasprijzen. Maar wat met het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp zelf? Blijft het dan nog steeds de meest energiezuinige keuze?
Nu lezenWaarom zou je vandaag nog investeren in zonnepanelen? Omdat een eigen elektriciteitsfabriekje op je dak interessant blijft, zeker met grote prijsschommelingen op de energiemarkt. Ontdek de vijf troeven voor je portemonnee en het milieu, zelfs na het verdwijnen van de terugdraaiende teller.
Nu lezenDuurzaam bouwen betekent ook zorgen dat water- en energietechnieken lang meegaan. Preventief onderhoud is hier de sleutel. Zo bespaar je kosten en energie. Maar wat met die tijdrovende opvolging? Dat nemen we vanaf 2022 over met een persoonlijk onderhoudsplan voor al je technieken.
Nu lezenZal 2021 de geschiedenisboeken ingaan als een scharniermoment? Het jaar waarin we wakker geschud werden door klimaatrampen en ongezien hoge energieprijzen? Joris Haems, directeur Ecopuur hoopt van wel. Nu het einde van het bewuste jaar nadert, blikt hij terug en waagt hij zich aan enkele voorzichtige prognoses voor 2022.
Nu lezenTe laat om te profiteren van de investeringspremie voor zonnepanelen? Nee hoor. De aangekondigde daling van de investeringspremie voor 2022 blijft uit. Een doordachte keuze van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir die zo de aankoop van zonne-energie aantrekkelijk wil houden.
Nu lezenTe warm, te koud … Thermisch comfort bepaalt of bewoners en gebruikers hun gebouw als aangenaam ervaren. Niet alleen is de gevoelswaarde belangrijk, ook het effect op de gezondheid is niet te verwaarlozen.
Nu lezenPer dag verbruiken we gemiddeld 114 liter waarvan meer dan de helft wegstroomt via het toilet, de douche en de wasmachine. Zonde! Wie echt duurzaam wil bouwen, kan dat water voor 85% recycleren. Met behulp van het waterzuiveringssysteem Hydraloop.
Nu lezenEnergiezuinig én comfortabel wonen zonder moeite? Vandaag zijn er heel wat Smart Home toepassingen op de markt die meer controle en inzicht geven over je energieverbruik. En dat is nog maar het begin.
Nu lezenDe klimaatopwarming is misschien wel dé uitdaging van de toekomst. Worden hittegolven en hevige regenbuien standaard? En ligt Gent over 100 jaar aan de kust? Maar hoe ziet de situatie er vandaag uit en kunnen we het tij nog keren? We vragen het aan klimaatexpert Pieter Boussemaere.
Nu lezenGoed wonen betekent ook gezond wonen. En dan speelt de luchtkwaliteit binnenshuis een grote rol. Exit vervuilde lucht, enter frisse, zuivere lucht met een gepast ventilatiesysteem.
Nu lezenHet Smart Home systeem van de start-up Homate gaat een stap verder dan de klassieke domotica. Laagdrempeliger en met nog meer comfort. Bovendien legt het systeem de klemtoon op energiebesparing. Maak kennis met onze nieuwste partner, een primeur voor België!
Nu lezenIn de strijd tegen COVID-19 breidde het Overlegcomité onlangs het verplichte gebruik van CO2-meters uit. Ruimtes waar zich te hoge concentraties voordoen, moeten voortaan uitgerust zijn met ventilatie- en luchtreinigingssystemen.
Nu lezenDries Verschueren in een notendop: leergierig, levensgenieter, sportief, sociaal en handig. Eigenschappen die hem als projectleider bij Ecopuur goed van pas komen. Waarom zijn werk hem zo veel voldoening geeft? Omdat hij elke dag bijleert: van thuisbatterij tot omgaan met stress. “Ik voel me een rijker mens sinds ik hier werk.”
Nu lezenTijdens warme, zwoele dagen willen we de warmte zo snel mogelijk uit onze woning. Airco is vaak de volgende stap. Maar wat dacht je van een efficiënter en milieubewuster alternatief zoals koelen via vloer- of plafondverwarming? Een duurzame oplossing, zeker in combinatie met nog andere energiebesparende tips & tricks.
Nu lezenKomt er straks nog water uit de kraan? Een terechte vraag als je bedenkt dat kurkdroge zomers de laatste jaren meer regel zijn dan uitzondering. De stand van het grondwater is zorgwekkend. Daarom komt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nu met een droogteplan. Iedereen zal een tandje moeten bijsteken om droogte tegen te gaan. Water recycleren is één van de pistes. Hydraloop past perfect in dat plaatje.
Nu lezen“Ik wil zo onafhankelijk mogelijk zijn van fossiele brandstof.” De bouwheer van een landelijke villa in de Vlaamse Ardennen heeft een duurzame visie op wonen. Het ontwerp van zijn droomhuis vertrouwde hij toe aan Architectenbureau Bernard De Clerck. Voor de installatie van de duurzame technieken bracht hij de architecten in contact met Ecopuur. Het begin van een constructieve samenwerking.
Nu lezenEsthetiek en zonnepanelen, het blijft een moeilijk huwelijk. Uiteraard wil je gaan voor duurzaamheid. Maar niet ten koste van architectuur. Herkenbaar? Met PIXASOLAR doorbreek je dit dilemma. Zonnepanelen als dak- of gevelbedekking met een ‘trompe l'oeil-effect’ van bijvoorbeeld marmer. Niemand die het verschil opmerkt. Of toch. Want met deze techniek maak jij het verschil: voor je ontwerp en voor een groener klimaat.
Nu lezenEnergiezuinig bouwen en renoveren. Het zou voor elke bouwprofessional de regel moeten zijn. Warmtepomppanelen passen dan helemaal in het plaatje. Niet alleen vormen ze de perfecte oplossing voor hernieuwbare energie, je kan ze ook op een esthetische manier integreren in je ontwerp. Net zoals het Nederlandse architectenbureau Woonpioniers deed voor het bijzondere woonproject Zuidhuis. Wij gingen eens kijken over de grens. Maar eerst even opfrissen. Wat is een warmtepomppaneel precies? Waarom is deze techniek zo interessant en welke voordelen biedt het je klanten?
Nu lezenEen zonnepaneel dat ook bij schaars zonlicht energie opwekt, een verre toekomstdroom? Binnenkort niet meer. Een Filipijnse student, ene Carvey Ehren Maigue, sleutelt op dit moment aan een transparant, gifgroen zonnepaneel dat UV-licht omzet in stroom.
Nu lezenTijdens deze Week van de Vrijwilliger vertelt onze collega Ilse waarom ze vrijwilliger is bij Boven de Wolken en wat ze ervoor terugkrijgt. Een warm verhaal van goed doen voor mensen dat wij bij Ecopuur alleen maar aanmoedigen.
Nu lezenJe hebt bouw- of renovatieplannen en je wil zoveel mogelijk profiteren van groene stroom? Slim idee. De combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp zijn in dit geval een match made in heaven. Zeker als je het op een clevere manier aanpakt en alle voordelen benut.
Nu lezenDat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bekendgemaakt. De beslissing is een onderdeel van een ruimere nieuwe regeling rond zonnepanelen en digitale meters na een veelbesproken arrest van het Grondwettelijk Hof.
Nu lezenEcopuur heeft een primeur vast. We plaatsten voor het eerst een esthetische gevelbekleding met zonnecellen bij een residentiële woning in België. In tegenstelling tot de traditionele zonnepanelen op de daken, maken de Pixasolar-panelen deel uit van de gevelbekleding van de woning. We slaagden erin om met deze zonnecellen het design van het huis naar een hoger niveau te tillen. Een energiegevel met zonnecellen wordt zo een interessant alternatief voor traditionele zonnepanelen.
Nu lezen“Dat we intelligenter met onze elektrische toestellen moeten omspringen.” Bart Bossyns, general manager bij BlueSky Energy, windt er geen doekjes om. Tegelijk je vaatwasser, inductieplaat en laadpaal op volle lading laten draaien is verre van slim. Of je zou al voldoende zonnepanelen moeten combineren met een thuisbatterij. Inderdaad, thuisbatterij. The word is out. Maar wat is een thuisbatterij juist? En waarom zou je kiezen voor een zoutwaterbatterij? Welke rol speelt ze in het verhaal van het capaciteitstarief? De ongezouten waarheid van Bart Bossyns.
Nu lezenZowel op vlak van mobiliteit als het stelselmatig verminderen van haar CO2 footprint levert BOSS paints al geruime tijd forse inspanningen. Elektrische wagens worden sterk gepromoot, verschillende laadpalen zijn voorzien en op de daken van het bedrijf in Waregem zorgen ruim 3.000 zonnepanelen samen voor een capaciteit van 700 kWp.
Nu lezenWonen en werken combineren op een bijzonder ingewikkeld perceel van 3.700 m². Dat was de uitdaging voor Bontinck Architecture & Engineering en Elbeko. Het resultaat is een strak staaltje architectuur helemaal conform hedendaagse energie-eisen. Dat laatste is de verdienste van Ecopuur.
Nu lezenEcopuur is erkend SMA Advance Solar Installer geworden. Profiteer ervan bij je nieuwe zonnepaneleninstallatie!
Nu lezenDe installatie van een warmtepomp neemt een flinke hap uit je budget. Maar een warmtepomp is minder duur dan je denkt.
Nu lezenGelukkig bestaan er enkele manieren om geluidsoverlast te voorkomen.
Nu lezenAls voortrekker op het vlak van groene woon-, water en energietechnieken rijden ook wij met elektrische auto’s. Die hebben natuurlijk stroom nodig. In dit artikel werpen we een blik op de slimme laadvoorzieningen die we hiervoor op poten zetten.
Nu lezenTransparante zonnecellen zijn een interessante oplossing om groene energie op te wekken. In de toekomst zouden we deze in onze projecten kunnen gebruiken.
Nu lezenOok overtuigd dat zonnepanelen het meeste opbrengen tijdens warme zomerdagen? Wel, dat is slechts gedeeltelijk waar. Want de hoge temperaturen zijn nadelig voor het rendement.
Nu lezenOntdek ons nieuw magazine en laat je inspireren door de laatste trends in duurzaam wonen.