Droogteplan? Recycleer zelf je huishoudelijk afvalwater met Hydraloop

Droogteplan? Recycleer zelf je huishoudelijk afvalwater met Hydraloop

Waarom een droogteplan?

Welke maatregelen neem je best eerst bij droogte en waterschaarste? Voortaan kunnen gouverneurs en lokale besturen knopen doorhakken op basis van grondige wetenschappelijke informatie. De testcase voor het droogteplan wordt deze zomer uitgerold.

Volgens experten geen moment te vroeg: "We gaan meer en meer periodes van droogte krijgen en soms nog extremer, door de klimaatverandering", vermoedt professor Patrick Willems, waterbouwkundige (KU Leuven). "Tegelijk beseffen we dat we daar heel kwetsbaar voor zijn. We hebben in Vlaanderen heel weinig water per persoon beschikbaar. Dat maakt dat we tijdens extreme droogte altijd in de problemen zullen komen."

Welke maatregelen worden genomen?

De mogelijke maatregelen kunnen gaan van een sproeiverbod in de tuinen, verbod op het wassen van de wagen met leidingwater over een irrigatieverbod voor akker tot zelfs een totaal vaarverbod.

Recupereer je water met Hydraloop

We zullen dus met z’n allen bewuster met ons leidingwater moeten omspringen. Een regenton biedt maar beperkt soelaas. Tijdens lang aanhoudende droogte staat die immers ook leeg. We moeten op zoek naar alternatieven om ons leidingwater te sparen. Recycleren bijvoorbeeld.

Want wist je dat een Belg gemiddeld 114 l water per dag verbruikt? Zo’n 90% daarvan is zuiver leidingwater, terwijl dat voor een wasmachine of toilet niet nodig is. Verspilling dus, die je kan voorkomen door dat water, het zogenaamde grijze water, te recycleren. Sinds kort is er een systeem op de markt dat werkt als een mini-waterzuiveringsinstallatie: Hydraloop.

Hoe het werkt? Hydraloop vangt dat grijze water van je douche/bad/wasmachine op, laat het enkele reinigingsstadia doorlopen en stuurt het dan terug naar je wasmachine of toilet. Met de Hydraloop Xtra kan je eventueel ook je zwembad bijvullen en tuin besproeien. Het systeem is ook bijzonder gebruiks- en onderhoudsvriendelijk. Je bedient het met een eenvoudige app en het bevat geen filter.

Meer weten? Bekijk hier de video waarin Arthur Valkieser, CEO Hydraloop, uitlegt hoe het precies werkt en wat de voordelen zijn. Of vraag raad aan een van onze adviseurs.