Kan je douchen met regenwater?

Kan je douchen met regenwater?

Douchen met regenwater, het klinkt zuinig en zinvol. En dat is het ook. Je waterfactuur verlaagt, je ecologische afdruk verbetert en de hoeveelheid kalkaanslag daalt. Zeker wanneer je het juiste filtersysteem uitkiest. Die filters halen alle geuren en kleuren uit je regenwater. En als je wil, zuiveren ze je regenwater tot het drinkbaar wordt. Een overzicht.

Hoe zuiver je regenwater voor je douche?

Om met regenwater veilig aan de slag te gaan, heb je een systeem voor regenwaterrecuperatie nodig. De pomp zuigt het water uit de regenput en laat die stromen tot je douchekop of wasmachine. Daarnaast verwijderen de filters onaangename geuren en kleuren. Of zelfs meer dan dat, afhankelijk van het soort filter.

Drie filters, steeds een beetje grondiger

Met een sedimentfilter, deeltjesfilter en actieve-koolfilter geraak je al een heel eind. Hoe verder de filter in de rij staat, hoe grondiger hij het water zuivert.

  1. Zo verwijdert de sedimentfilter zichtbaar vertroebelende deeltjes zoals zand en stof.
  2. De deeltjesfilter, of filterkaars, bevrijdt het regenwater van koolwaterstofverbindingen zoals olie en vluchtige organische stoffen.
  3. De actieve-koolfilter werkt organische chloorverbindingen, calcium en zware metalen weg uit het regenwater.

Of wat dacht je van het triplexformaat? Alle drie de filters in een pakket. Waar je ook voor kiest, na dit filterproces stoomt er bruikbaar douchewater door je leidingen. Mocht je toch enkele druppels opdrinken, is er niet langer een risico.

Nog een stap verder: waterrecyclage

Wil je je ecologische afdruk echt verlagen? En een extra waterbuffer voorzien tijdens de opkomende droogteperiodes? Dan is er het waterrecyclagesysteem. Zoals de Hydraloop. Het zuivert je bad-, douche-, en wasmachinewater, het zogenaamde grijze huishoudelijk afvalwater. Daarna kan je het opnieuw gebruiken. David Mertens koos voor de Hydraloop in zijn nieuwbouwhuis te Grimbergen. “Wij hebben nu twee kranen in de badkamer, eentje met drinkwater om de tanden te poetsen en eentje met warm regenwater. Daarmee wassen we onze handen, of douchen we ons.” Dankzij dit intelligente waterzuiveringssysteem gebruik je tot 85% van dat gezuiverde water opnieuw voor het toilet, de wasmachine en eventueel ook voor je tuin en zwembad.

Een regenwaterdouche dankzij het juiste filtersysteem

De was en de plas, het toilet doorspoelen, je auto opblinken of de tuin besproeien. Eén voor één huishoudelijke taken waarvoor je regenwater, zonder aarzelen, kan inzetten. Maar met regenwater je tanden poetsen, koffie zetten of de afwas doen, is geen goed idee. En zelfs niet toegelaten. Waarom niet? Omdat schadelijke bacteriën en vuiltjes die via de atmosfeer en je dak, waarlangs het water naar beneden druppelt, binnendringen.

En mogen we ons dan douchen met regenwater? Met een combinatie van de triplex- en de ultravioletfilter wel. Die laatste is sinds 2021 verplicht als je regenwater gebruikt voor persoonlijke hygiëne, zoals douchen. Zo laat je de kinderen zorgeloos met drinkbaar regenwater douchen. En er zijn nog voordelen.

De voordelen op een rijtje: een lagere waterfactuur, een betere ecologische afdruk en minder kalkaanslag

Maar waarom zou je regenwater opvangen? Allereerst is het verplicht bij nieuwbouw. Los daarvan zijn er tal van redenen om dit te doen:

  • Extra waterbuffer bovenop leidingwater: leidingwater wordt schaarser met de dag door de lange droogteperiodes. Ook in België. Hierop besparen en het vervangen door je zelf opgevangen regenwater, verbetert niet alleen je ecologische voetafdruk. Je vult ook een persoonlijke waterbuffer aan die hoe langer, hoe waardevoller wordt. 
  • Lagere waterfactuur: wanneer je regenwater gebruikt voor dagdagelijkse activiteiten, zoals douchen, verlaagt je drinkwaterfactuur. Vaak bespaar je tot wel 50%. En geloof ons vrij: er valt nog heel wat regenwater op te vangen in België, jaarlijks rond de 910 liter per vierkante meter. Met pieken in de winter. Allemaal gratis water, klaar voor hergebruik.
  • Minder kalkaanslag: naast de besparing op leidingwater en je factuur, blijven je leidingen kalkvrij. Want regenwater is van nature zacht. Dat betekent dat het weinig mineralen bevat zoals magnesium en calcium. Bij zacht water heb je geen wasverzachter nodig of – een aangename extra – schuimt zeep sneller onder de douche. En het grootste voordeel: door de lage hoeveelheid mineralen heb je geen kalkaanslag. Het water blijft hierdoor vlotjes door je leidingen en douchekop stromen.

Wil jij ook een lagere waterfactuur, een betere ecologische voetafdruk en minder kalkaanslag?

Contacteer onze experts voor advies op maat van jouw woning

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen
Technieken

Eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen

Ecopuur heeft een primeur vast. We plaatsten voor het eerst een esthetische gevelbekleding met zonnecellen bij een residentiële woning in België. In tegenstelling tot de traditionele zonnepanelen op de daken, maken de Pixasolar-panelen deel uit van de gevelbekleding van de woning. We slaagden erin om met deze zonnecellen het design van het huis naar een hoger niveau te tillen. Een energiegevel met zonnecellen wordt zo een interessant alternatief voor traditionele zonnepanelen.

Nu lezen
Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?
Technieken

Kan een thuisbatterij je energiefactuur binnen de perken houden?

“Dat we intelligenter met onze elektrische toestellen moeten omspringen.” Bart Bossyns, general manager bij BlueSky Energy, windt er geen doekjes om. Tegelijk je vaatwasser, inductieplaat en laadpaal op volle lading laten draaien is verre van slim. Of je zou al voldoende zonnepanelen moeten combineren met een thuisbatterij. Inderdaad, thuisbatterij. The word is out. Maar wat is een thuisbatterij juist? En waarom zou je kiezen voor een zoutwaterbatterij? Welke rol speelt ze in het verhaal van het capaciteitstarief? De ongezouten waarheid van Bart Bossyns.

Nu lezen