zaterdag 01 september 2012

Gereinigde zonnepanelen halen meer rendement

Gereinigde zonnepanelen halen meer rendement

Dit is de setting: een zonnepark van 306 panelen onder een hellingshoek van 25°, bestaande uit zes omvormers met telkens 51 zonnepanelen. Na één jaar reinigden we de 51 panelen van de eerste omvormer. Een jaar later werden ze opnieuw gereinigd en kregen de panelen van de tweede omvormer een eerste poetsbeurt. Op die manier konden we het rendementsverschil in kaart brengen tussen jaarlijks, tweejaarlijks en niet-gereinigde zonnepanelen.

Reiniging in cijfers

De productiecijfers van de installatie toonden een duidelijk effect van de reiniging aan. Ten opzichte van de gereinigde panelen legden de niet-gereinigde panelen een jaarlijkse rendementsdaling van 0,25% voor. De daling in rendement stapelt zich trouwens op. Na twee jaar bedroeg het verschil al 0,5%. Een beduidend verschil op langere termijn dus.

Praktisch voorbeeld

Op die manier zou een installatie van 4700 Wp met een verwachte jaarlijkse opbrengst van 4000 kWh het eerste jaar 20 kWh verliezen. Het tweede jaar 40 kWh en dit verlies zou ook de jaren daarna optellen. Aan jou om af te wegen of dat verlies in jouw situatie doorweegt.

Zelf mijn zonnepanelen reinigen?

Ga gerust zelf aan de slag als je handig bent en je panelen zonder gevaar bereikbaar zijn. Wat heb je nodig? Een goede borstel met lichte niet-metalen haren en wat water, bij voorkeur kalkvrij. Regenwater is dus zeker geschikt en reinigingsproduct is meestal niet nodig. Let wel op met het temperatuurverschil tussen water en panelen. De reiniging voer je daarom best ’s morgens of ’s avonds uit.

“De productiecijfers toonden een duidelijk effect van de reiniging aan.”

Juiste gereedschap bij EcoPuur

Het ideale materiaal voor deze klus? De Unger Telplus TM aluminiumsteel (10 m) met waterslang (11 m), zonnemoduleborstel en toebehoren. Met de zuiverwatersteel kan je zonnepanelen op een hellend dak tot op ongeveer 7 meter hoogte reinigen. Al dit gereedschap is bij EcoPuur verkrijgbaar.

Voor materiaal lichter qua gewicht kies je best voor een hybride systeem. Een vezelsteel gemaakt van glasvezel en carbon. Voor hoogtes tot 16 meter bieden we een systeem uit 100% carbon.

Interesse in een professionele reiniging van uw zonnepanelen of advies? Contacteer ons of bel +32 (0)9 330 87 20, we helpen je graag verder.