dinsdag 15 november 2016

Zonne-energie opslaan voor donkere dagen

Zonne-energie opslaan voor donkere dagen

Zonnepanelen brengen het meest op bij helder weer als de zon schijnt. Logisch. Alleen jammer dat we die energie nog niet voldoende kunnen opslaan om te hergebruiken op donkere dagen. Had je gedacht! TNO ontwikkelde een revolutionair systeem om zonnewarmte op te slaan. En dat zonder energieverlies. 

Zout en water als basis voor de batterij

Het principe is eenvoudig. Net zoals zonnepanelen zonlicht omzetten in elektriciteit, transformeren zon-thermische collectoren zonlicht tot warmte. TNO ontdekte dat die warmte opgeslagen kan worden in zout, meer bepaald natriumsulfide. Het ene compartiment van de batterij bevat zout, het andere water. Door het zout te dehydrateren, wordt de warmte chemisch in het zout opgeslagen. Op het moment dat je de opgeslagen energie wilt gebruiken, wordt er water aan het zout toegevoegd en komt door hydratatie de chemisch opgeslagen warmte vrij.

 

Europese samenwerking leidt tot geavanceerde technologie

TNO creëerde deze technologie tussen 2012 en 2015 in het project ‘MERITS’ (More Effective use of Renewables Including compact seasonal Thermal energy Storage). Twee universiteiten, vijf bedrijven en vier Europese onderzoeksinstellingen bundelden de krachten om tot dit verbluffende resultaat te komen. In 2016 startte de opvolger, CREATE (Compact REtrofit Advanced Thermal Energy storage). Het onderzoeksprogramma Horizon2020 financiert de research.

 

Work in progress: verdere optimalisatie

TNO werkt hard om de batterij verder te  optimaliseren. Ze willen de opslagcapaciteit nog verhogen, het systeem compacter maken en de ontwikkelingskosten verlagen. Pas dan kan dit prototype kans maken om bij bedrijven of particulieren geïnstalleerd te worden. Projectleider Christophe Hoegaerts van TNO: ‘Ons uiteindelijke doel is om energieneutrale woningen te creëren. We streven naar een beter milieu en lagere kosten voor de consument.’