woensdag 07 september 2016

Zijn SolarCoins de nieuwe groenestroomcertificaten?

Zijn SolarCoins de nieuwe groenestroomcertificaten?

Registreer je bij SolarCoin Foundation

Eerst even het principe. Na registratie als producent van zonne-energie krijg je een SolarCoin Wallet. Dat moet je installeren op je computerscherm. Via dat platform geef je elke zes maanden je productie van zonnepanelen door aan de SolarCoin Foundation.

1 SolarCoin per Mwu

Als producent van zonne-energie krijg je 1 SolarCoin per megawattuur opgewekte energie. Die SolarCoin is vervolgens dertig jaar geldig.

“SolarCoins worden al in 23 van de 215 landen verdeeld.” - Solarcoin.org

Verhandelen van SolarCoins

Op een dataplatform kunnen eigenaars van zonnepanelen, energieleveranciers en verbruikers zich aansluiten. SolarCoins kunnen op een beursplatform omgewisseld worden voor BitCoins of andere conventionele munteenheden. (EUR, USD, GBP, … ) Vergelijk het met ons (oude) systeem van groenestroomcertificaten. Mensen die met andere woorden SolarCoins bezitten mogen die gebruiken om producten of diensten te betalen, in winkels die ze aanvaarden.

Voordelen voor energieleveranciers en verbruikers

Zij kunnen rechtstreeks groene stroom kopen bij de producenten. Zo zou je in principe via de SolarCoin elektriciteit kunnen kopen die je buurman heeft opgewekt. Alleen klinkt dit vooral in theorie heel erg mooi.

Niet mogelijk in België

In België telt immers nog steeds de terugdraaiende teller. De productie van zonnepanelen wordt zo meteen verrekend op de eindafrekening van de eigenaar. Als je die stroom ook nog eens zou ingeven in Solar Wallet, dan zou je twee keer passeren aan de kassa.

Meer lezen over SolarCoins? Surf naar www.solarcoin.org of download deze handige samenvatting.