maandag 13 juni 2016

Wat als … je woning een batterij heeft?

Wat als … je woning een batterij heeft?

Wat als je elektriciteitsteller niet meer zou terugdraaien? Wat als je geen prosumententarief meer wil betalen?

Beide vragen hebben dezelfde achtergrond:

  • 80% van de opgewekte zonne-energie wordt niet rechtstreeks gebruikt in het verbruik van het gebouw waarop ze liggen. Hierdoor wordt op zonnige dagen het elektriciteitsnet potentieel overbelast.
  • Gevolg? Door het “prosumententarief” of eigenlijk “producentenbelasting” word je gedemotiveerd om te veel stroom op te wekken. Immers hoe zwaarder de omvormer op je zonne-installatie hoe meer je betaalt. Voor een stevige installatie kan dit al gauw 400 euro per jaar bedragen.

Averechts effect van lucratieve groenestroomcertificaten

In het verleden bestond die heffing niet. Sterker zelfs, door de lucratieve groenestroomcertificaten werden vaak zwaar overgedimensioneerde zonne-installaties geplaatst. Vandaag komt dit als een boemerang terug en brengen die een stuk minder op door deze extra heffing.

Meter omvormen tot slimme meter

Een oplossing om niet langer dit tarief te betalen is je meter te laten omvormen tot een zogenaamde slimme meter. Dat is een meter die niet langer terugdraait. De stroom die je dan opwekt kan je dan dus ook niet meer opsparen voor een latere fase in het jaar wanneer er minder zonne-energie beschikbaar is.

Investeer in een batterij

Wat nu? Wel, nu komen de batterijen op de proppen. Door de mogelijkheid om tijdelijk stroom op te slaan, kunnen we de piek van de opbrengst naar een moment brengen waar het verbruik wel hoger is. Door bijvoorbeeld opbrengsten over de middag naar de ochtend en de avond te brengen. Zo vermijden we dat de overschotten van stroom verloren gaan in het net. En betalen we niet langer het prosumententarief.

“Door tijdelijk zonnestroom op te slaan, kunnen we de piek van de opbrengst naar een moment brengen waar het verbruik wel hoger is.”, Energieadviseur Steven Vanden Brande


Zonne-installatie zonder batterij wordt zinloos

Exact hetzelfde zal gebeuren wanneer in de toekomst (rond 2018?) de netbeheerders niet langer terugdraaiende tellers zullen plaatsen, en enkel nog zullen werken met slimme meters. Op dat moment wordt het zelfs zinloos om een zonne-installatie te leggen zonder batterijen. Immers, zo gaat je stroom voor 80% verloren. In nieuwbouw echter zijn die zonnepanelen ook de beste manier om je E-punten te laten zakken. Ze zijn cruciaal om je E-peil te behalen.

Conclusie: batterij

Dé oplossing; batterijen! Hiermee behoud je de mogelijkheid om rendabel zonnepanelen op je dak te leggen met een maximale opbrengst. Alle stroom die je zelf opwekt, zal je immers zelf kunnen verbruiken. En zo zijn we weer een stapje dichter bij een energieonafhankelijke woning. 

Wil je nog een stapje verder gaan? Installeer ook een laadpaal aan je muur of oprit.

Wil je ook je zonne-energie opslaan en energieonafhankelijk zijn? Geef ons een seintje. We bekijken samen de mogelijkheid om je energie op te slaan.