donderdag 17 maart 2016

Ventilatie geeft je een aangenaam binnenklimaat

Ventilatie geeft je een aangenaam binnenklimaat

Wat is ventilatie?

Je huis goed isoleren houdt de warmte binnen in de winter en houdt je woning lekker koel in de zomer. Daarbij is het ook belangrijk om alle kamers goed te ventileren. Ventilatie is een combinatie van verse lucht aanvoeren en vocht en geuren afvoeren. Zonder ventilatie wordt je binnenklimaat vochtig en ongezond. En dat zorgt dan weer voor gezondheidsklachten en minder comfort. Door de impact van condensatie en schimmelvorming loopt je woning zelf ook mogelijks schade op.

Voordelen van ventileren?

Wie zijn woning goed ventileert, geniet van een aangenaam leefklimaat binnenshuis. Door aanvoer van verse lucht en afvoer van geurtjes blijven de kamers fris. Je kan weer vrij ademen in ‘droge’ leefruimtes als woon-, slaapkamer of bureau. Want te weinig zuurstof leidt al snel tot hoofdpijn en sufheid.

Wist je dat we door koken, douchen, wassen … elke dag 10 tot 15 liter luchtvochtigheid produceren? Die luchtvochtigheid afvoeren houdt je woning condensatie- en schimmelvrij. Vooral belangrijk in ‘natte’ ruimtes als keuken, badkamer en toilet.

Soorten ventilatie

Al sinds 2006 is ventilatie verplicht volgens de EPB-wetgeving. Hoe je best ventileert? Dat hangt af van wat best bij jou en je woning past. Zowel luchttoevoer als luchtafvoer zijn natuurlijk of mechanisch aan te pakken. Natuurlijke toevoer gebeurt via ventilatieroosters in ramen of muren. Voor een natuurlijke afvoer worden verticale ventilatiekokers ingezet. En elektrische ventilators regelen een mechanische luchttoevoer en -afvoer. Zo zijn er alles bij elkaar vier systemen mogelijk.

Ventilatieverslaggever

Je merkt het: bij ventilatie komt heel wat expertise kijken. Maak je plannen voor een nieuwbouwwoning of hoort bij je renovatie een bouwaanvraag? Dan moet je sinds dit jaar een ventilatieverslaggever aanstellen. Verwar dit niet met je EPB-verslaggever die je woning een algemene energiecoëfficient zal bezorgen.

De ventilatieverslaggever gaat al tijdens de voorontwerpfase aan het werk. In het ventilatievoorontwerp vind je alles terug over het te kiezen ventilatiesysteem. En welke impact dat zal hebben op de kamers in je huis. Het resultaat lees je na in een officieel ventilatieverslag. Is je nieuwe woning of verbouwing klaar? Dan komt je ventilatieverslaggever controleren of je nieuwe ventilatiesysteem de vooropgestelde normen haalt.

EcoPuur: ventilatieverslaggever én installateur

EcoPuur heeft de specifieke examens om erkend ventilatieverslaggever te zijn met succes afgelegd. Bijkomend voordeel: als installateur van ventilatiesystemen kunnen we dus het volledige traject aanbieden. Samenwerken? De kost voor het verplichte ventilatieverslag brengen we achteraf in mindering op de installatie van het ventilatiesysteem.

Ben je architect of bouwheer en op zoek naar een ventilatieverslaggever? Neem contact op met je energie-expert van EcoPuur. We leggen in een persoonlijk gesprek graag verder uit wat een ventilatieverslag inhoudt. En werken samen een ventilatievoorstel uit dat bij je woning en energieverbruik past.