dinsdag 06 september 2016

SolarEdge maximaliseert pv-opbrengst

SolarEdge maximaliseert pv-opbrengst

Waarom een omvormer?

Zonnepanelen produceren gelijkstroom. Al onze huishoudelijke toestellen werken echter op wisselstroom. Net daarom heb je tussen de opgewekte elektriciteit van je zonnepaneel en het elektriciteitsnet een omvormer nodig. Traditioneel blijft het merk SMA een uitstekende referentie als omvormer.  “Toch is de SolarEdge Optimizer dé aan te raden omvormer als er op een van je zonnepanelen schaduw valt. Of als een van de zonnepanelen defect is”, zegt energieadviseur Mario die meteen het verschil uitlegt.

Wat doet een traditionele omvormer bij defect of met schaduw bedekt zonnepaneel?

“Dan zal de hele string van zonnepanelen die aan elkaar gekoppeld is minder opbrengen. Of bij defect zelfs volledig uitvallen. Waarom? Omdat bij traditionele omvormers de zonnepanelen in serie geschakeld zijn. Valt er dan eentje uit? Dan is de hele string geraakt. En heb je dus een lager rendement.”

Wat doet SolarEdge Optimizer bij defect of met schaduw bedekt zonnepaneel?

“Bij de SolarEdge Optimizer omvormer zijn de zonnepanelen parallel geschakeld. Valt er op een zonnepaneel dus wat schaduw,  dan zal enkel dat ene zonnepaneel minder opbrengen. En dus niet de hele in serie geschakelde string zoals normaal. SolarEdge berekent immers de opbrengst paneel per paneel, wat kan resulteren in een mooie meeropbrengst. Dat is een groot verschil met andere omvormers.

Overschakelen van omvormer?

Mario geeft genuanceerd advies: “Blijf bij SMA (of je gewone omvormer) als je zonne-installatie geen last heeft van schaduw. Ook als je geniet van de groenestroomcertificaten is veranderen van omvormer zinloos. Heb je daarentegen geen recht op groenestroomcertificaten en heeft je dak wel last van schaduw, dan zou het best kunnen dat je beter af bent met een SolarEdge Optimizer omvormer.” EcoPuur bekijkt dit graag samen met jou.

Garantie van 12 jaar

Ook meegenomen: Op de SolarEdge omvormer zit standaard 12 jaar fabrieksgarantie. Deze is optioneel uit te breiden naar 20 of 25 jaar. Op de optimizers zit standaard 25 jaar fabrieksgarantie. Bij SMA omvormers bedraagt de fabrieksgarantie 5 jaar.

De techniek achter SolarEdge?

SolarEdge werkt met een optimizer per zonnepaneel. De optimizer is een regelaar, waarmee ieder zonnepaneel afzonderlijk wordt geregeld en beveiligd. De optimizers worden aangesloten tussen de bekabeling van de zonnepanelen. Zij leveren een constante spanning van 350 (1 fase) of 750 Volt (3 fase) aan bij de omvormer. Dit is tevens de meest ideale gelijkspanning voor omzetting naar wisselspanning, zodat een hoog rendement kan worden gehaald.

Heeft dak last van schaduw en toch interesse in zonnepanelen? Dan is de SolarEdge Optimizer misschien de oplossing? Neem contact op met Mario om in detail je energiewinst te berekenen.