zondag 25 juni 2017

Kan ik koelen met mijn ventilatiesysteem?

Kan ik koelen met mijn ventilatiesysteem?

Heet, heter, heetst! En daarom krijgt EcoPuur vaak de vraag: “Kunnen we met ons ventilatiesysteem ook koelen?” Dat lijkt evident, zou je toch denken. Een ventilatiesysteem stuurt toch per definitie lucht rond in je woning? Helaas, de realiteit is iets complexer. “Want koelen met je ventilatiesysteem doe je beter niet. Tenzij je een zomerbypass ingebouwd hebt. Wil je toch actief koelen? Kies dan voor een aircosysteem”, Steven Vanden Brande, energiespecialist bij EcoPuur legt uit waarom.

Koelen met je ventilatiesysteem doe je beter niet

Je leest het goed, koelen met een ventilatiesysteem is not done. Sterker zelfs, het kan schade en andere ongemakken veroorzaken omdat ventilatiesystemen niet voorzien zijn op bepaalde effecten rond koeling. Denk maar aan condensatie en luchtsnelheden.

Probleem 1: condensatie op het leidingnet

Kan een ventilatiesysteem gekoelde lucht transporteren en verdelen? Ja, …  maar om schade te voorkomen, doe je het beter niet. Koelen van lucht brengt condensatie met zich mee. Die condens kan dan vervolgens terechtkomen op het leidingnet. Ventilatiesystemen zijn er niet op voorzien om condensatiewater af te voeren, en dat kan tot schade leiden.

“Voorzie een zomerbypass als je wil koelen met je ventilatiesysteem.”

Steven Vanden Brande, energiespecialist

 

Probleem 2: luchtsnelheden niet haalbaar in ventilatie-unit

Kan een ventilatiesysteem dan niet gewoon de warme lucht afvoeren? Zo eenvoudig is het helaas evenmin. Je weet wellicht dat lucht goed functioneert als een isolator, maar wist je ook waarom? Omdat lucht een slechte drager is van calorische energie. Dat betekent dat we veel luchteenheden nodig hebben om relatief weinig warmte-energie te kunnen verplaatsen.

Concreet? Om de warmte in huis af te voeren zouden we dus grote hoeveelheden lucht nodig hebben. Ook de luchtsnelheden in de leidingen zouden we drastisch moeten opdrijven. En net daar zit het probleem. Want je ventilatie-units dreigen in overdrive te geraken. Klassieke ventilatiesystemen zijn juist ontworpen om de luchtsnelheden zo laag mogelijk te houden. Onder meer om storende geluiden in de leidingen te vermijden.

Wel doen: een zomerbypass in je ventilatiesysteem

Is er dan niets dat we kunnen doen? Toch wel! Je ventilatiesysteem maakt wél een verschil bij deze zomerse temperaturen via een standaard zomerbypass. Hiermee ga je geen nodeloze warmteoverschotten opslaan. Het is dan ook belangrijk om je ventilatiesysteem van een zomerbypass te voorzien. Hoe werkt het? Simpel. Zodra er een bepaalde buitentemperatuur bereikt wordt, schakelt zo’n bypass de warmtewisselaar in het ventilatiesysteem uit. Alle toestellen die EcoPuur plaatst, zijn trouwens uitgerust met deze automatische bypass.

Wat kan je nog meer doen om het fris te houden?

De meest efficiënte manier om je woning fris te houden, is meteen ook de eenvoudigste: hou de zon buiten. Wil je je woning echt actief koelen? Dan installeer je best een aircosysteem. Aircosystemen zijn immers gemaakt om te koelen.

Nood aan verkoeling? Geef ons een seintje

Ecopuur helpt je graag om een ventilatie- of een aircosysteem te ontwikkelen, passend bij je woning.