maandag 17 december 2018

Warmtepomppanelen: je dak nu dubbel zo efficiënt

Warmtepomppanelen: je dak nu dubbel zo efficiënt

Wat zijn warmtepomppanelen?

Warmtepomppanelen zijn hybridepanelen met een fotovoltaïsche en thermische component. In mensentaal: ze kunnen naast elektriciteit ook warmte opwekken. 

Elektriciteit en warmte in één paneel

Iedereen kent PV-panelen (in de volksmond ‘zonnepanelen’ genoemd). Die zetten zonne-energie om in elektriciteit. Op die manier verlagen ze je elektriciteitsfactuur.

Iets minder bekend zijn thermische zonnecollectoren. Die transformeren het zonlicht in warm water. Een uitstekende technologie om op je verwarmingskosten te besparen.

Warmtepomppanelen combineren het beste van twee werelden. Het zijn hybride panelen die zonne-energie converteren in elektriciteit én warmte. Koppel ze aan een warmtepomp en je kan je hele woning voorzien van verwarming, warm water en elektriciteit. Ze zijn vooral interessant wanneer je veel energie per vierkante meter wil opwekken, bijvoorbeeld bij een klein dakoppervlak.

  Voordelen van warmtepomppanelen

  Aandachtspunten

  • Elektriciteit, verwarming en warm water in één systeem.
  • Efficiënte benutting van de dakoppervlakte. Ideaal voor kleinere woningen.
  • Oogt mooier dan afzonderlijke PV-panelen en zonnecollectoren.
  • Hogere energieopbrengst per vierkante meter t.o.v. klassieke zonnepanelen. Gemiddeld 40%.
  • Glycol-water koelt het paneel op warme dagen, zodat er minder rendementsverlies is. Bij PV-panelen loopt dit op tot -0,4% bij elke graad boven de 25 °C.
  • Je hebt voldoende ruimte nodig voor het voorraadvat, een omvormer, expansievaten, enz.
  • Verkoelend effect werkt alleen als er voldoende warmwaterbehoefte is in de zomer. Anders stroomt er niet genoeg glycol-water door de panelen.

 

Ons advies

Met warmtepomppanelen combineer je zonnepanelen en een warmtepomp. Het is een complete oplossing voor duurzame warmte, elektriciteit en sanitair warm water. Dankzij het twee-in-een systeem zijn warmtepomppanelen ideaal voor woningen met een beperkte dakoppervlakte.

 

Meer weten?

Kom alles te weten over warmtepomppanelen tijdens ons lanceringsevent op dinsdag 26 maart 2019.

Past deze datum niet in je agenda? Neem dan contact op via het telefoonnummer 09 330 87 20 of stuur een berichtje naar info@ecopuur.be. Wij geven graag meer uitleg over deze nieuwe technologie.