woensdag 13 juli 2016

Het Zonneplan van Tommelein

Het Zonneplan van Tommelein

Drempel verlagen

Je haalt het grootste rendement als je zelf investeert in zonnepanelen op je eigen dak. Maar het kan zijn dat dit niet lukt: het dak kan ongeschikt zijn, dakkapellen zitten in de weg of de ligging is ongunstig. Ook in appartementen is het een moeilijk gegeven omdat je meestal het akkoord nodig hebt van alle eigenaren.

Het elektriciteitsverbruik is voor bedrijven een niet te onderschatten kost. Toch wordt de beslissing om te investeren in hernieuwbare energieprojecten vaak uitgesteld. Het hoofdkantoor moet beslissen, er is budget nodig voor andere investeringen, het rendement is te laag, ...

Zowel bij particulieren als bedrijven zijn er duidelijk heel wat drempels om te investeren in zonnepanelen. Deze zijn ook vaak ongegrond. Daarom zijn er tal van initiatieven op til om die drempelvrees weg te nemen en het aandeel van zonne-energie in het totale energie-landschap te vergroten.

De zonnekaart

Tegen 2017 wordt de zonnekaart van Vlaanderen verwacht: een eenvoudige toepassing op energiesparen.be waarmee je meteen kan zien of je dak geschikt is voor een zonnepanelen of een zonneboiler. In Nederland hebben ze een vergelijkbare tool ontwikkeld.

Participatie vergemakkelijken

Iedereen (particulieren, bedrijven en overheden) zal dankzij crowdfunding, zonnedelen of salderen kunnen investeren in zonne-energie.

  • Crowdfunding: spaargeld brengt niets meer op. Dit is een aantrekkelijk en eenvoudig middel om te investeren in hernieuwbare energie.
  • Zonnedelen: het kan zijn dat je niet kan investeren in zonnepanelen op je eigen dak. Daarom wordt het mogelijk om bijvoorbeeld te investeren in zonnepanelen op het dak van een bedrijf of in een open veld. Zo kan je zelf goedkoper energie afnemen en de partner heeft geen (of minder) investeringskosten.
  • Salderen op afstand: je wordt eigenaar van een stukje grond waar zonnepalen op staan. Dit geeft je recht op de energie die dit stukje grond opwekt.

Energielening

Vandaag kan je tot 10.000 euro lenen met de energielening. Bart Tommelein wil de duurtijd verlengen van 5 naar 8 jaar, de sociale doelgroep uitbreiden, het maximaal bedrag verhogen tot 15.000 euro en de lening ook mogelijk maken voor verenigingen.