dinsdag 10 januari 2017

Dit verandert er in de energiepremies van 2017

Dit verandert er in de energiepremies van 2017

Minder premies voor dakisolatie

Vorig jaar waren er nog drie premies voor dakisolatie. Het bedrag van deze premie was afhankelijk van de Rd-waarde van het isolatiemateriaal. Dat is niet langer het geval. In 2017 moet de isolatiewaarde minstens 4,5 m²K/W bedragen.

Lagere premies voor isolatie of hoogrendementsglas

Wat meteen opvalt zijn de verlaagde premies voor isolatie. Toegegeven, maar enkele euro’s per vierkante meter verschil, maar voor grote oppervlakken kan dit al snel optellen.

 

2016

2017

Dakisolatie via aannemer

8 €/m² (voor Rd-waarde
min. 4,5 m²K/W)

6 €/m² (voor Rd-waarde
min. 4,5 m²K/W)

Dakisolatie doe-het-zelf

4 €/m² (voor Rd-waarde
min. 4,5 m²K/W)

3 €/m² (voor Rd-waarde
min. 4,5 m²K/W)

Hoogrendementsbeglazing

12 €/m² (voor glas van
max. 1,1 W/m³K)

10 €/m² (voor glas van
max. 1,1 W/m³K)

Strengere voorwaarden voor isolatiewaarden

Tegelijkertijd worden de isolatiewaarden verstrengd. In 2016 moest de dakisolatie minstens een Rd-waarde van 3,5 m²K/W halen. In 2017 werd dit opgetrokken tot 4,5 m²K/W. Ook de minimale Rd-waarde voor vloerisolatie stijgt van 1,2 naar 2 m²K/W. De minimumwaarde voor de na-isolatie van een buitenmuur bedraagt nu 3 m²K/W, ten opzichte van 2 m²K/W een jaar eerder.

Totaalrenovatiebonus vervangt de combipremie

De combipremie was uitstekend geschikt om op een budgetvriendelijke manier de beglazing te vervangen en muurisolatie aan te brengen. Die combipremie werd eind 2016 geschrapt.
Maak je geen zorgen: in 2017 doet de totaalrenovatiebonus zijn intrede. Je ontvangt deze bonus wanneer je binnen de vijf jaar minstens drie groene investeringen combineert. Werken zoals de plaatsing van een zonneboiler of het aanbrengen van dakisolatie komen hiervoor in aanmerking. 

De totaalrenovatiebonus stijgt naargelang het aantal investeringen dat je doet. 1.250 euro is het minimumbedrag voor drie investeringen. Dit bedrag kan oplopen tot 4.750  euro wanneer je alle (in totaal 7) groene investeringen doet.

Nieuwe premie voor muurisolatie via de binnenzijde

Men deed niet alleen aanpassingen aan bestaande energiepremies. In 2017 ziet ook een gloednieuwe premie het daglicht. Je krijgt 15 €/m² voor muurisolatie via de binnenzijde, wanneer deze een Rd-waarde van minstens 2 m²K/W heeft.
Houd er wel rekening mee dat deze werken moeten uitgevoerd worden door een gecertificeerde aannemer – zoals EcoPuur - of onder begeleiding van een architect.

Nieuwe regels voor warmtepomppremies

Last but not least: de premies voor warmtepompen. In 2017 werden de bedragen van deze premies aangepast, alsook enkele voorwaarden.

PS: bekijk hier een beknopt overzicht van alle premies.