vrijdag 28 augustus 2015

Energielening voortaan ook voor zonnepanelen

Energielening voortaan ook voor zonnepanelen

Vlaamse energielening naar 30 miljoen euro

De Vlaamse energielening bestaat al sinds begin dit jaar. Hiervoor voorzag de Vlaamse regering een spaarpot van 12,5 miljoen euro. Een budget om 3.500 leningen te verstrekken voor energiebesparende maatregelen zoals dak- vloer- en muurisolatie en hoogrendementsramen. Dat budget wordt nu verhoogd naar 30 miljoen euro. En uitgebreid naar zonnepaneelinstallaties.

Dakisolatie voorwaarde

De enige voorwaarde om een energielening te krijgen voor zonnepanelen is dat het dak geïsoleerd is. “Op die manier willen we het installeren van zonnepanelen stimuleren”, verklaart minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD). “Omdat de rendementen hoog en interessant zijn”.

Maximaal 10.000 euro lenen

Dat bedrag is terug te betalen in vijf jaar en tegen een rente van 2 procent. Bepaalde kwetsbare groepen zoals gezinnen met een laag inkomen lenen tegen 0 procent. Intussen werden al 1.415 leningen goedgekeurd.

Voor gezinnen over heel Vlaanderen

Ook geografisch gezien krijgt de energielening een boost. In de toekomst zullen gezinnen over heel Vlaanderen de lening kunnen gebruiken.

Financieel rendement van zonnepanelen 6%

Ook voor de portemonnee zijn zonnepanelen een interessante investering. Zo ben je veel minder afhankelijk van energieleveranciers. Gemiddeld genomen valt er 670 euro per jaar te besparen en is de installatie op 8 à 9 jaar terugverdiend. Zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer 25 jaar. Een lucratieve en ecologische investering.

Interesse in een energielening? Neem contact op met de lokale entiteit van jouw gemeente of stad. Meer info vind je in dit document.