vrijdag 01 februari 2013

Een warme en energiezuinige winter

Een warme en energiezuinige winter

Als de winter zich aan haar planning houdt dan bezorgt ze ons barre dagen ... maar wij houden ons warm!

Als je weet dat ongeveer 70% van de energiekosten opgaat aan verwarming, lees dan best even ons overzicht van de meest nuttige energietips.

Isoleer uw dak en uw muren: De eerste maatregel is meteen ook één van de meest doortastende. Het hoeft geen betoog dat een degelijke isolatie, volgens de huidige normen, de nodige warmte binnenhoudt.

Houd ramen en deuren dicht wanneer de verwarming opstaat: 's Nachts mag de verwarming in de slaapkamer af en de ramen op een kier. Zo kan vochtige lucht ontsnappen en frisse lucht de kamer ventileren terwijl je slaapt. Sommige mensen laten hun raam op de slaapkamer overdag openstaan om de kamer te verluchten. Wanneer je dit overnacht sowieso deed, heeft dit geen zin. Indien je de ramen sluit 's nachts kan dit evenwel, maar doe dit niet te lang. De warmte in het huis ontsnapt ook hierlangs.

Sluit gordijnen en/of luiken: Ook dit is een evidente tip. Warmte blijft immers beter binnenshuis wanneer gordijnen of luiken ze tegenhouden.

Zet de verwarming lager: Door de verwarming een graad lager te zetten bespaar je ongeveer 7% op je stookkosten. Heb je het toch te koud, dan kan een trui wonderen doen. Inderdaad is het ook mogelijk (en gemakkelijker) om een thermostaat het werk te laten doen.

Zet de verwarming af waar mogelijk: Door de verwarming af te zetten in een niet gebruikte kamer bespaar je al gauw 8% energiekosten, afhankelijk van waar en wanneer natuurlijk. Zet 's avonds de verwarming op nachtstand (15 tot 17°C): doe dit een half uurtje tot een uurtje voordat u gaat slapen. Zo blijft de warmte wel nog wat hangen maar bespaar je sneller op energie.

Gebruik tochtbanden aan deuren, vensters en andere openingen: Zorg ervoor dat er geen wind kan binnenkomen via deuren, vensters, brievenbussen, zolderluiken enz. Maar pas op dat u in uw huis geen kieren onder deuren en ventilatiesleuven blokkeert. Deze zorgen ervoor dat de lucht kan circuleren.

Plaats een radiatorfolie: een folie tegen de muur, achter de radiator weerkaatst een groot deel van de warmte die anders in de muur zou verdwijnen.

Isoleer de leidingen: In de meeste gevallen (bij oude huizen) zijn de leidingen niet geïsoleerd. Doe dit evenwel met rubber, alweer een energiebesparing. Kies de geschikte buisisolatie voor de diameters van de aanwezige leidingen. Kleef de sluitvoeg van de isolatie dicht met kleefstrips. Doe dit over de hele lengte van het traject, dus ook bochten, koppelstukken, pompen,... In de handel bestaat er een mousse op stroken die rond koppelstukken kan gerold worden. Voor buizen met een te grote diameter bestaan er in de handel woldekens (al dan niet afgewerkt met alu-folie). Zorg er tenslotte voor dat de isolatie niet vochtig wordt.

Overweeg thermostaatkranen: Je kan op elke radiator een thermostaatkraan monteren. Deze meet via een sensor de temperatuur in de kamer en past desgewenst de warmte-aanvoer bij. Draai ook regelmatig aan deze kranen, zo blijven ze soepel.

 

Gebruik tijdsschakelaars: Verwarmingstoestellen die niet continu hoeven te draaien, zoals een warmwaterboiler, zijn best voorzien van tijdsschakelaars. Je stelt de tijd dus zelf in en bepaalt wanneer de boiler moet aanslaan of niet. Het vermijdt het nodeloos aanslaan van de boiler.

Stel de thermostaat juist in: Weet welke temperatuur u verkiest en op welke momenten welke temperatuur nodig is.

Plaats de thermostaat op de juiste plek: Een thermostaat plaatsen in te koude of te warme ruimtes vermijd je best. Beter om deze in de ruimtes te plaatsen waar je het meest komt en waar de warmtevraag het meeste nodig is, zoals de leefkamer of de keuken. Een verplaatsbare thermostaat bestaat ook.

Ontlucht de radiatoren: Om de warmteafgifte van uw radiatoren te optimaliseren, dient u uw radiatoren en convectoren ieder jaar te ontluchten en deze regelmatig af te stoffen.

Verwijder stof onder de radiator: Kijk eens met een spiegel onder uw radiatoren. Dan zie je in veel gevallen een deken van stof. Dit voorkomt dat de opstijgende lucht niet meer zijn werk doet met als gevolg hete radiatoren die totaal geen opbrengst meer hebben. Regelmatig stofzuigen leidt tot meer comfort en lagere kosten.

Bedek radiatoren niet: Bedek in geen geval uw radiatoren, bijvoorbeeld door er een handdoek op te leggen. Daardoor verspilt u veel energie. Vergeet ook niet dat het bedekken van een elektrische convector een brandrisico inhoudt.

Onderhoud je ketel regelmatig: Roetaanslag in de ketel kan het rendement van die ketel serieus omlaag halen (1 mm aanslag resulteert omgerekend in ongeveer 7% rendemenstverlies). Een jaarlijkse tot maximum tweejaarlijkse reiniging door een vakman is aangeraden.

Plaats een weersafhankelijke sturing: zo'n sturing plaatsen op je ketel kost iets meer maar kan helpen besparen.

Sluit je vaatwasser aan op het warmwater circuit: Als die warmwaterbron vlakbij de vaatwasser staat en je verwarmt niet elektrisch, dan is de aansluiting van de vaatwasser op het warm water een besparende optie die je zeker moet overwegen.

Neem eerder een douche dan een bad: Een bad nemen kan deugd doen en is zeker niet uit den boze, maar doe dit heel sporadisch. Een douche kost immers minder energie en met het gebruik van een spaardouchekop ben je stukken zuiniger af.

Installeer een centraal verwarmingssysteem: de kans is groot dat je dit reeds gedaan hebt, of dat je in een huis bent gaan wonen waar dit het geval is. Maar werk je nog met losse verwarmingselementen zoals kachels en elektrische toestellen, dan overweeg je beter de investering in een centraal verwarmingssysteem. Eén gouden regel: kies een verwarmingsysteem dat aangepast is aan de woning en aan de behoeften van de bewoners. Te zware installaties verbruiken immers onnodig veel energie.