donderdag 02 juli 2015

6 tips om je huis fris te houden

6 tips om je huis fris te houden

Tip 1: Bij ochtendgloren: ramen en deuren open

Voor de zon ’s morgens opkomt, zet alle ramen en deuren van je huis open. De frisse lucht ventileert de hele woning en ‘blaast’ de warme lucht weg. En maak gebruik van een schoorsteeneffect: zet tegelijk beneden en op de bovenverdieping een raam open zodat er een ‘luchtstroom’ ontstaat. Wel oppassen voor dichtslaande de deuren.

Tip 2: Zonnehoedje rond je huis

Bescherm je woning tegen de warme zonnestralen door zonnescherm, rolluiken of gordijnen tijdig te sluiten. Je krijgt zo schaduw op de muren waardoor die minder snel zullen opwarmen.

Tip 3: Vermijd toestellen die warmte opwekken

Gun die stofzuiger of strijkijzer hun zomerslaap. Die elektrische toestellen verbruiken misschien wel rechtstreekse energie van de zon, toch zullen ze je woning nog extra opwarmen. En hoeft die quiche nu echt op het menu vandaag? Dat is 45 minuten in een bloedhete oven met nadien wellicht een bloedheet huis. Wat dacht je van een fris pastaslaatje?

Tip 4: Beplanting tegen je gevel

Wellicht is het hiervoor te kort dag, maar struiken of planten in de buurt van je gevel zorgen voor een verfrissende schaduw op je huis. Nog een extra tip: een bladverliezende boom houdt je huis in de zomer lekker fris, maar laat in de winter het felbegeerde zonlicht door.

Tip 5: Laat ’s nachts alles afkoelen

Als het kan, probeer ook ’s nachts enkele ramen open te stellen. Zo kunnen de materialen in je woning (kasten, muren, tafels, … ) afkoelen en warmen ze de dag nadien minder snel op. Wie mechanisch ventileert kan dat effect ook instellen.

Tip 6: Take it easy

Het is geen goed idee om de grote zomerkuis te starten bij 40 graden Celsius. Maak jezelf iets lekkers klaar, neem een frisse duik of relax heerlijk in de schaduw van een boom. Gewoon genieten van dit weertje. Het duurt wellicht maar heel even ;-)

Heb je zelf nog tips? Deel ze gerust via de Facebook pagina van EcoPuur!

De ultieme tip: zonwerende beglazing!

Zit je na die tips nog steeds te puffen en te blazen in je huis? Of kan je de slaap door de warmte nog altijd niet vatten? Dan kunnen we altijd zonwerende beglazing komen plaatsen. Snel en makkelijk! Geef gerust een seintje en we komen graag even langs.