donderdag 22 maart 2018

5 handige tips voor optimaal rijcomfort met een elektrische wagen

5 handige tips voor optimaal rijcomfort met een elektrische wagen

Geruisloos, milieuvriendelijk en financieel interessant. Wie écht wil investeren in duurzame bedrijfsmobiliteit kiest voor elektrische wagens. “Het grote basiscomfort, de veiligheid, de stilte, acceleratie, souplesse: je raakt zo verknocht.” Voor duurzame mobiliteitsexpert Mario De Tier van Ecopuur spreken de voordelen voor zich. Hij benadrukt wel: “Elektrisch rijden is niet nieuw maar vraagt wel wat aanpassing, zowel voor de bestuurders als de beheerder van de bedrijfsvloot.” Mario begeleidde bouwbedrijf Durabrik op weg naar een elektrisch wagenpark. En deelt 5 tips waar fleetmanagers best rekening mee houden als hun bedrijf overschakelt naar een elektrisch wagenpark.
 

1. De ene elektrische wagen is de andere niet

Arbeider, administratief bediende, CEO, ... Elke medewerker heeft specifieke verwachtingen van zijn wagen. Komt daarbij: sommigen associëren een elektrische wagen al eens met ‘comfort inleveren’. Maar klopt dit wel? En hoe kan je je werknemers toch tot het duurzame alternatief verleiden? “Simpel. Maak het voor je werknemers extra aantrekkelijk door een extra duurzaamheidsbudget te koppelen aan een elektrische bedrijfswagen”, stelt Mario voor. “Denk aan een financiële bonus voor duurzame investeringen zoals een bijkomend optiepakket op de wagen, een elektrische fiets, een laadpaal, zonnepanelen voor het laden thuis, …” De TCO (De total cost of ownership is het totaalbedrag aan kosten voor het bezit van een product of het gebruik van een dienst gedurende de levencyclus/gebruikscyclus) besparing door te kiezen voor elektrische wagens (vnl. fiscale voordelen) laten dit ruimschoots toe. Een elektrische wagen is op 4 jaar tijd makkelijk 4500 euro goedkoper dan een klassieke diesel, en dat slechts op 20.000 km.

 

2. Een slimme laadkabel centraliseert verbruik 

Een elektrische wagen betekent ook: vanaf nu kan je gewoon thuis 'tanken'. Nooit meer naar de benzinepomp. “Bestuurders van Durabrik laden zowel op aan de laadpaal op de parking van het werk als thuis. Mijn tip voor het management: gebruik een slimme laadkabel.” Een slimme laadkabel stuurt alle verbruik door naar het centrale beheerplatform. Zo worden de onkosten vlekkeloos vergoed.

 

3. Een performant beheerplatform 

Een slimme laadkabel is niets zonder het juiste beheerplatform om de gegevens van laadpalen en thuisladen te verzamelen. Als meerdere werknemers op meerdere plaatsen tegen verschillende tarieven laden, wordt het al gauw onoverzichtelijk voor een fleetmanager. “Een sterk platform maakt het makkelijk om alles correct bij te houden en te verrekenen. De laadpalen en het platform die Ecopuur bij Durabrik installeerden, sturen zelfs een sms’je als de wagen volgeladen is. Handig, toch?”

 

4. Geef het 4 seizoenen om je elektrische wagen te leren kennen

Leer je elektrisch voertuig - en de actieradius van je batterij - kennen. Zeker bij aanvang is het wat wennen om de resterende kilometers in de gaten te houden. Of wanneer je precies de batterij moet opladen. Wist je dat zelfs de seizoenen hier een impact op kunnen hebben? “Zo kan het goed zijn dat in de winter de beloofde actieradius van 180 kilometer er in werkelijkheid maar 150 blijken te zijn. Pas na een jaar, wanneer je alle seizoenen en hun impact op de batterij hebt doorlopen, kan je echt oordelen over hoe het voelt om een bestuurder te zijn van een elektrische wagen.”

 

5. Cursus eco-driving

Door slim te rijden, haal je het maximum uit je batterij. Mario deelt enkele eco-drivingtips. “Zorg voor voldoende bandenspanning om de weerstand te verminderen, neem geen onnodige bagage mee of anticipeer in het verkeer door verkeerslichten in de gaten te houden.” Het zijn maar enkele tips die Mario meegeeft. Elke handeling van je wagen vraagt energie van je batterij. Hoe minder onnodige handelingen je maakt, hoe verder je geraakt met je elektrisch voertuig.

 

Laten we samen je wagenpark elektrisch maken
Wil je ook investeren in duurzame mobiliteit voor je bedrijf? Of meer informatie over de laadpalen en -systemen die Ecopuur installeert? Wij komen graag vrijblijvend langs om je op weg te zetten.

info@ecopuur.be
09 330 87 20