homemate2

Het Smart Home systeem van de start-up Homate gaat een stap verder dan de klassieke domotica. Laagdrempeliger en met nog meer comfort. Bovendien legt het systeem de klemtoon op energiebesparing. Maak kennis met onze nieuwste partner, een primeur voor België!

 

Exit domotica. Enter Homate

Je wasmachine die begint te draaien wanneer je zonnepanelen te veel energie produceren. Je huis dat koel aanvoelt wanneer jij thuiskomt … Domotica is niets nieuws, maar nog steeds een beetje niche en vooral behoorlijk prijzig. “Dat moet anders”, dachten Gauthier Tijtgat en Seppe De Cock, het tweekoppige brein achter Homate. Samen bedachten ze een slim systeem dat alle gaten van de klassieke domotica opvult. “Het huidige systeem is helemaal niet zo gebruiksvriendelijk”, legt Gauthier uit. “Het is vaak zwaar bekabeld waardoor je muren moet openbreken. Bijgevolg lopen de installatiekosten op. Bovendien zit je opgesloten in een merkgebonden systeem met aparte apps. Ons antwoord hierop: één controller die niet merkgebonden is en bovendien draadloos werkt.”

 

Gebruiksvriendelijk, veilig en op maat

De controller van Homate bouwt bruggen tussen de verschillende ecosystemen die er vandaag op de markt zijn. Het open sourcesysteem laat meer dan tweeduizend verschillende merken met elkaar communiceren. Bijkomend voordeel? Homate bouwt zo verder op bestaande systemen. Maar ook een domoticasysteem volledig from scratch ligt binnen de mogelijkheden. Het is met andere woorden volledig op maat van de klant. Heb je maar een klein budget, dan start je met een basispakket. Later kan je onbeperkt uitbreiden naargelang je noden. En dat zonder extra installatiekosten.

 

Ook de beveiliging staat 100% op punt. Homate maakt hiervoor gebruik van het securitypakket Nabu Casa. En wat als het internet wegvalt? Dat risico is ook gedekt. Alle basisfuncties, zoals verwarming, belichting … werken indien nodig onafhankelijk van het internet.

 

Energiezuinig en comfortverhogend

Het meest onderscheidende aan dit systeem is toch wel de energiecomponent. Joris Haems, directeur van ecopuur, zocht al een tijdje naar een Smart Home toepassing. “De huidige domotica zijn te veel op comfort gericht”, legt hij uit. “De energiecomponent is maar bijzaak. Voor ons is dat net de belangrijkste drijfveer. In het licht van de uitdagingen die op ons afkomen is dat ook een voorwaarde. Denk maar aan de strengere wetgeving, de toename van de elektrische wagens, de afschaffing van de terugdraaiende teller, het capaciteitstarief dat eraan komt … Alles wijst erop dat we ons energieverbruik moeten optimaliseren. En dat kan alleen maar als alle componenten in huis met elkaar verbonden zijn en communiceren. En dat is precies wat Homate doet.”

Een ander raakpunt is de merkonafhankelijkheid. Joris Haems: “De klant moet de vrijheid hebben om zelf zijn merken uit te kiezen. En dan is het een troef dat er maar één centrale app is die alles bedient. Kortom homate is én comfortverhogend én energieverlagend.”

“Dat energieverlagende aspect was voor ons ook een belangrijke”, legt Seppe uit. Hij illustreert met een voorbeeld. “Het grootste probleem nu is dat veel mensen energie opwekken op het moment dat ze buitenshuis werken. Wat doet Homate? De controller leest de digitale meter en kan zo afleiden hoeveel energie er geproduceerd wordt. Daarnaast leggen we ook een link met de weerkaarten van het KMI. Wordt er veel zon verwacht? Dan zal de controller zware huishoudelijke toestellen automatisch aansturen. De controller kan ook verder vooruitkijken. Voorspellen de weerkaarten pas binnen enkele dagen veel zon, dan zal de controller ook zo lang wachten met het opstarten van je wasmachine. Tenzij je zelf anders beslist. Maar gedragsverandering speelt ook wel een rol.”

 

Futureproof wonen

Volgens Seppe en Gauthier zitten we nog maar aan het begin. “Als je kijkt naar bijvoorbeeld Azië dan zijn wij echte laatbloeiers. Toch zal het snel veranderen, vergelijk het gerust met de evolutie van de smartphone. Aanvankelijk was dat ook enkel voor de happy few, nu is het bijna een must. Voor domotica voorspel ik hetzelfde scenario. Wil jij een huis dat klaar is voor de toekomst, dan moet je wel investeren in domotica. Welke rol wij daarin spelen? Binnen vijf jaar praat je niet meer over domotica maar dan zeg je Homate.” (lacht)

“Of emotica”, vult Joris aan, “want de energiecomponent zal alleen maar aan belang toenemen. Dat is ook waarom ecopuur zo hard in Homate gelooft. Het versterkt onze holistische visie. Homate is eigenlijk de maïzena die al onze componenten met elkaar verbindt.”

Benieuwd naar onze nieuwe partner en de mogelijkheden die Homate jou en je klanten biedt? Ontdek het tijdens onze webinar op 21 oktober.

Schrijf je hier in