Veelgestelde vragen over Algemeen

Kan ik mijn woning comfortabel verwarmen met hout?

Je woning verwarmen met kachels en haardvuren is voorbijgestreefd en niet meer van deze tijd. Meer dan de helft van je warmte gaat immers verloren en enkel in de buurt van een kachel is het comfortabel.

Er zijn echter wel andere opties. Je kan bijvoorbeeld verwarmen met een pelletketel. In een pelletketel worden kleine korrels geperst hout (pellets) verbrand, waardoor een stabiele continue warmte opgewekt wordt. Omdat pellets goedkoop zijn in aankoop, verdient dit systeem zichzelf snel terug.

Bovendien heb je geen mazouttank of gasaansluiting nodig voor dit systeem. Je hebt enkel een ruimte nodig waar de pellets opgeslagen worden en via een leiding aangezogen kunnen worden naar de ketel.

Een andere manier om te verwarmen met hout is met houtblokkenketels of splijthoutkachels. Bij deze systemen wordt hout (uit je tuin bijvoorbeeld) verbrand en de vrijgekomen warmte opgeslagen of gebruikt om sanitair water mee op te warmen. Belangrijk nadeel is wel dat je over grote hoeveelheden hout moet beschikken en dat je de ketel regelmatig moet bijvullen.