Veelgestelde vragen over Zonnepanelen

Wat is het verschil tussen polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen?

De zonnecellen in photovoltaïsche panelen kunnen monokristallijn of polykristallijn zijn. Het verschil zit in de samenstelling en productie van de kristallen.

Monokristallijne cellen bestaan uit kristallen die gesmolten en gesneden zijn uit één enkele cilinder silicium. Polykristallijne cellen kennen een andere, eenvoudigere productietechniek. Ze bestaan uit verschillende kristallen die samengesmolten zijn tot 1 cel en worden dus eerst gegoten en dan pas gezaagd.

Bij direct zonlicht zal een monokristallijne zonnecel iets meer stroom opwekken dan een polykristallijne cel van dezelfde oppervlakte. Met andere woorden, een monokristallijne cel neemt minder oppervlakte in dan een polykristallijne cel.

Er is ook een verschil in prijskaartje. Monokristallijne zonnepanelen zijn het duurst aangezien deze een complexer productieproces hebben.

Kort gesteld, wie een kleinere oppervlakte ter beschikking heeft, een klein dak dus, kan gebaat zijn bij een installatie met monokristallijne zonnepanelen. Voor wie over voldoende ruimte beschikt, maakt het niet uit welke panelen geplaatst worden.

Elke situatie is anders. Kies dus best voor een installatie op maat om jou het beste rendement te garanderen.