Veelgestelde vragen over Zonneboiler

Wat is het verschil tussen een zonneboiler met leegloopsysteem (drukloos) en een systeem op druk?

Een zonneboiler bestaat uit drie grote onderdelen: een zonnecollector (op je dak), een pomp, en een boilervat. De zonnecollector wordt buiten geïnstalleerd, de pomp en het boilervat binnen.

Zowel bij extreem warme, als koude buitentemperaturen treedt een veiligheid in werking, waarbij de vloeistof uit de collector gelaten wordt.

Dia kan gebeuren via een leegloopsysteem (drukloos) of via een pompsysteem. Beide systemen werken prima. De keuze hangt dan ook vaak af van de praktische mogelijkheden.

Bij een gravitair systeem loopt de vloeistof weg uit de collector door gebruik te maken van de zwaartekracht. Hiervoor moeten de leidingen dan wel onder helling geplaatst worden, zodat leegloop mogelijk is.

Voor ondersteuning van relatief grote oppervlakken aan collectoren is een systeem op druk dan weer de beste keuze. En ook wanneer je een grotere waterbehoefte hebt of meer flexibiliteit wil, kies je best voor een systeem op druk. De grootte van het buffervat is immers beperkt.

Samengevat kunnen we stellen dat een drukloos systeem ideaal is wanneer je op zoek bent naar een budget- en onderhoudsvriendelijke zonneboiler die zonder problemen 60% van het energieverbruik voor sanitair warm water zal dekken.