digitale-teller

Met zonnepanelen produceer je zelf elektriciteit. Op sommige momenten – bijvoorbeeld als je overdag gaat werken – is de productie groter dan het verbruik. Een groot deel van je groene stroom belandt dan op het elektriciteitsnet, waardoor je meter terugdraait. Maar hier komt verandering in …

 

Allemaal een slimme meter

De VREG wil de klassieke analoge elektriciteitsmeters vervangen door een slimme, digitale variant. Op deze manier weet men hoeveel stroom je afneemt en injecteert.

Logisch gevolg hiervan is dat men een tariefwijziging kan doorvoeren. Door bijvoorbeeld je overschot aan groene stroom tegen een lager tarief te laten injecteren dan de stroom die je afneemt.

Dat is nadelig voor mensen met zonnepanelen. Want je ‘verkoopt’ elektriciteit met een fikse korting, waardoor de terugverdientijd van je installatie langer wordt.

Nog 15 jaar een slimme meter

Gelukkig ondertekende de Vlaamse overheid een akkoord waarin staat dat eigenaars van zonnepanelen tot 15 jaar na de installatie van een terugdraaiende teller mogen genieten.

Heb je bijvoorbeeld vijf jaar geleden geïnvesteerd in een PV-installatie? Dan mag je nog tien jaar jouw analoge teller laten terugdraaien. Uiterlijk in 2035 moet iedereen een slimme meter hebben.

We hoorden het allemaal in het nieuws de laatste dagen: de regering introduceert in 2021 een premie tot maximum 1500,- euro bij installatie van zonnepanelen. Maar na een kleine rekensom is het duidelijk dat het veel voordeliger blijft om nog dit jaar je zonnepanelen te installeren om zo nog 15 jaar lang van je terugdraaiende teller te genieten.

Plaats zonnepanelen vóór januari 2021

Wie eraan denkt om zonnepanelen te plaatsen, gaat dus best zo snel mogelijk tot actie over. Zorg dat alles voor januari 2021 geïnstalleerd is. Dan profiteer je nog van een terugdraaiende teller in plaats van het onzekere systeem van aparte verbruiks- en injectietarieven.

Vul dus snel onderstaand formulier in en maak een afspraak om jouw plannen te bespreken. Wij doen er alles aan om de zonnepanelen tijdig te installeren.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.