Zonnepanelen en EPB: “a match made in heaven”

Zonnepanelen en EPB: “a match made in heaven”

Op vandaag worden op meer dan 70% van de nieuwbouwwoningen zonnepanelen voorzien. De reden is duidelijk; de zon levert gratis, groene stroom. Dat is niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Er is echter nog een leuk extraatje aan het voorzien van zonnepanelen op je nieuwe woning.
Welke? Dat kom je hieronder te weten…

Zonnepanelen wekken zelf elektrische energie op. Dit heeft bij nieuwbouwwoningen een zeer gunstig effect op het zogenaamde E-peil van de woning. Het E-peil is een verplichting die geldt voor elke nieuw te bouwen of te renoveren woning. Op vandaag moet het E peil van de woning lager zijn dan E40. Door zonnepanelen te voorzien kan je dit E-peil nog verlagen met maar liefst +/- 1.5E punten per zonnepaneel.

Gezien zonnepanelen de laatste jaren steeds minder kosten, is dit dus een slimme manier om je E-peil te verlagen.

Als je het E-peil van je woning zo ver kan laten zakken zodat het onder de E20 komt, dan kan je gedurende 5 jaar genieten van een vrijstelling van onroerende voorheffing! Gezien dit toch een stevig bedrag is, bespaar je hiermee flink op je woonkost. Naast je uitgespaarde elektriciteitsverbruik zal je namelijk makkelijk 800€ per jaar bijkomend besparen, dankzij dit lage E-peil.

Wist je dat EcoPuur voor jou het vereist aantal zonnepanelen berekent dat je nodig hebt
om een E-peil van E20 te halen?

 

Laten we even kijken naar een rekenvoorbeeld:

Stel: De familie Janssens heeft haar oog laten vallen op een nieuwbouwwoning met een ‘basis’ E-peil van E35. Wat eigenlijk betekent dat deze ruim voldoet aan de wettelijke EPB eisen.

Echter,  bouwlustig en energiebewust als ze zijn, willen ze een stapje verder gaan, en onder een E-peil van E20 duiken. Dit zou betekenen dat ze 10 zonnepanelen op hun dak zouden moeten voorzien. Deze kosten 4.351€ (incl BTW) extra bovenop de investering van de woning.

Hoe snel is deze investering nu terugverdiend?

Door rekening te houden met een elektriciteitsprijs van 0.3€/kWh en een onroerende voorheffing (wordt voor elke gemeente en woning apart berekend) van 800€ zien we dat deze investering zichtzelf terugverdient in minder dan 5 jaar! 

Op 20 jaar wordt zo meer dan 20.000€ bespaard!

Inderdaad, cijfers om van te duizelen!

Aarzel dus niet, en zorg dat ook op jouw woning zonnepanelen worden voorzien!

Vraag ernaar bij je EcoPuur energie-adviseur.

 

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen