Ben jij al watervriendelijk?

Ben jij al watervriendelijk?

Ben jij al watervriendelijk?

Water is de bron van alle leven. Toch is het water dat uit onze leidingen stroomt een luxe waar we slechts zelden bij stilstaan.

Koken, een douche nemen, onze tanden poetsen en het toilet spoelen zijn zaken die we dagdagelijks doen, en waar we veel water voor gebruiken. Gemiddeld verbruiken we zo’n 110 liter/dag per persoon. Uitgerekend voor alle Belgen samen is dit 1,25 miljard liter water per dag. Héél veel water dus.

We springen tijdens het huishouden niet op de meest zuinige manier om met ons drinkwater, terwijl zuiver water een schaars product is. De watercyclus is de laatste decennia grondig verstoord. Ook de toename van de verharde oppervlakken en bodemverdichting zorgen voor verstoring.

De waterproblematiek vraagt om een integrale en duurzame aanpak. We kunnen ons waterverbruik aanpassen en watervriendelijk(er) worden.

Ons waterverbruik aanpassen en watervriendelijk(er) worden. Hoe doen we dat?

Met een beetje aandacht voor een paar zaken, kunnen we in en rond onze woning al heel wat watervriendelijke keuzes maken. Zo zijn waterdoorlatende, onverharde oppervlaktes een goede keuze voor onze grondwaterspiegel. Een groendak zorgt er voor dat water vastgehouden wordt en de riolering niet overbelast raakt. Binnenshuis kunnen we zelf waken over de waterkwaliteit die we afvoeren. Agressieve reinigingsproducten kosten immers veel moeite om uit het water gezuiverd te worden.

Ons waterverbruik kunnen we reduceren door waterzuinige (vaat)wastoestellen te gebruiken en waterspaarknoppen te plaatsen. Bovendien hebben we voor heel wat zaken helemaal geen drinkwater nodig, zoals voor toilet, was en buitentoepassingen. Hiervoor kan perfect regenwater gebruikt worden.

Of we kunnen water afkomstig van bad, douche en wasmachine zuiveren en hergebruiken voor toilet, wasmachine, douche, tuin en zwembad.

Hergebruiken? Inderdaad! Dit kan via de Hydraloop van EcoPuur. Hiermee kunnen we onze waterfactuur met bijna de helft reduceren én daarbij het milieu een grote dienst bewijzen, 2 vliegen in één klap dus!


Meer info over de Hydraloop kan je vinden op: https://www.ecopuur.be/energietechnieken/waterrecyclage

Neem zeker eens een kijkje!

 

 

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen