Waarom elke supermarkt zonnepanelen zou moeten hebben

Waarom elke supermarkt zonnepanelen zou moeten hebben

Supermarkten hebben een vrij groot energieverbruik per m²: verlichting, koelkasten, broodmachines, ovens… Supermarkten verbruiken daarom veel, tussen de 140 tot 781 kWh/m² per jaar.

Ter illustratie, een normaal gezin zal ongeveer 30kWh/m² per jaar verbruiken…

Wanneer valt dat verbruik nu? Wel overdag, uiteraard. Wanneer de klanten komen, moeten de lampen branden, gaan de frigo’s dikwijls open, werken de broodsnijdmachines en bakken de ovens ons brood…

Een klassiek verbruiksprofiel van een supermarkt overdag ziet er dan ook zo uit:

Over het jaar ziet het verbruiksprofiel er als volgt uit:

Duidelijk een hoger verbruik in de zomermaanden.

Handig dus voor zonnepanelen, gezien deze in de zomermaanden en overdag het meest energie opwekken. Het is dan ook zo dat supermarkten een groot deel van de opgewekte energie rechstreeks kunnen verbruiken, en dus niet in het net zullen injecteren. (door het samenvallen van verbruik en opbrengsten, en door een vrij groot verbruik in verhouding tot de beschikbare dakoppervlakte). Bij een gemiddelde supermarkt zal dit ongeveer 90% bedragen, veel meer dan wat je zou verwachten bij bijvoorbeeld een eengezinswoning.

Als supermarkten nog meer de groene stroom rechtstreeks willen verbruiken, dan kunnen ze bijvoorbeeld hun diepvriezers wat dieper laten koelen op momenten dat er veel zon is, of kunnen ze laadpalen zetten voor elektrische wagens, met goedkopere tarieven om te laden gedurende de middagperiode.

Meer weten?

Contacteer ons gerust via svd@ecopuur.be of via mdt@ecopuur.be

Meer lezen? 

Hier vind je meer info over het typeprofiel van supermarkten, ontwikkeld door SAVE

 

 

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen