Het trapvermogen van Tom Boonen, uitgedrukt in zonnepanelen

Het trapvermogen van Tom Boonen, uitgedrukt in zonnepanelen

Tom Boonen stopt ermee, na Parijs-Roubaix is het gedaan met de legende, daarom ook van ons @Ecopuur nog eens een eerbetoon. En wat is er leuker dan onze twee passies te combineren, wielersport en zonnepanelen?
Tom Boonen trapt naar verluidt een piekvermogen van 1500 Watt. Een amateur wielrenner, met wat kilometers in de benen haalt mogelijk op zijn beste dag 800 Watt. Redelijk indrukwekkend dus wat de man uit Balen kan.

Dat Watt-piekvermogen zien we ook bij zonnepanelen, het is zelfs dé manier om ze te beschrijven. Wattpiek(Wp) is een meeteenheid die gehanteerd wordt om het vermogen van zonnepanelen aan te geven. Hierbij wordt eigenlijk de maximale opbrengst gemeten dat een zonnepaneel in ideale omstandigheden kan opwekken.Deze Wattpiek-waarde wordt gehanteerd om zonnepanelen met elkaar te vergelijken.

Tegenwoordig hebben we @EcoPuur verschillende types zonnepanelen, gaande van 270 Watt Piek (standaard panelen) tot 327 Wp (Sunpower hoogrendement panelen) en zelfs 360 Wp  per paneel (Sunpower zeer-hoogrendementspanelen).

We kunnen dus stellen dat "Tommeke" bij maximale prestatie, de piekopbrengst van 1500/270=5,56 panelen vertegenwoordigt. Of wanneer je op je dak 3000 Wp hebt liggen, er op een zonnige dag twee "Boonen's" aan het produceren zijn.

Hoeveel kWh levert nu 1 Wattpiek zonnepanelen?

Dat is altijd afhankelijk van de lokale omstandigheden. In België kan in "veilig" gesteld worden dat 1 Wattpiek (wp) een opbrengst heeft van circa 0,85 kWh per jaar. Maar in vele gevallen zien we in de praktijk dat de Wp/kWh verhouding 1 op 1 is. Dus 1 Wp vertegenwoordigt op jaarbasis vaak 1kWh.

Wil je meer weten over zonnepanelen ... of een babbel over de koers?

Contacteer ons gerust eens voor een goed gesprek hierover. www.ecopuur.be

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen