new-year-goals-concept-empty-asphalt-road-sunset-and-happy-new-year-2021-2

Een nieuw jaar, nieuwe regels. Vanaf 2021 gaat de terugdraaiende teller op de schop. En dat is goed nieuws! Want zonne-energie blijft een investering die rendeert. Ook mét de digitale meter. Hieronder helder op een rijtje welke nieuwe wind er dit jaar rond zonnepanelen waait. En wat dit voor jou betekent.

 

Bye bye extra taks

“Met de terugdraaiende teller was je stroom gratis”, hoor je vaak. Klopt niet helemaal want sinds enkele jaren betaal je een prosumententarief voor het gebruik van het net. Die taks valt in het nieuwe systeem weg. Bovendien kun je de stroom die je niet verbruikt, op het net zetten. In return krijg je een minimale vergoeding. Omgekeerd, wanneer je te weinig groene stroom hebt, bijvoorbeeld tijdens donkere dagen, dan koop je wat je nodig hebt van je energiemaatschappij. Achterliggende gedachte: de Vlaamse regering wil het onmiddellijke gebruik van de stroom stimuleren. Een verstandige keuze! We komen hier later op terug.

 

Eenmalige investeringspremie

Om de overgang van het oude systeem naar het nieuwe te ‘verzachten’, kent netbeheerder Fluvius een eenmalige investeringspremie tot 1500 euro toe voor de installatie van zonnepanelen tussen 2021 en 2024. Maar niet alle woningen en installaties komen in aanmerking. De premie is ook degressief. Dat betekent trapsgewijs dalend in de tijd. Uitdovend zeg maar. Lees hier aandachtig alle informatie.

 

Minimale verlenging terugverdientijd

Met of zonder die premie, maak je het totaalplaatje, dan zijn zonnepanelen nog steeds een waardevolle investering. “Ja, maar de terugverdientijd wordt toch langer?” Klopt maar wat betekent 2 à 3 jaar op een investering die 20 tot 25 jaar meegaat?

Laten we inzoomen op het punt waarop het nieuwe systeem hetzelfde opbrengt als het oude. Dat break-evenpunt ligt op 35% zelfconsumptie. Het onmiddellijke verbruik van de stroom die je zelf opwekt dus. Een gemiddeld gezin komt maar aan 20 à 25% zelfconsumptie. Gevolg: de terugverdientijd bedraagt in dit scenario 7 à 8 jaar in de plaats van 5 à 6 jaar. Geen man over boord.

 

Slimme sturingsmodules schroeven zelfconsumptie op

De terugverdientijd neemt dus een minimaal toe. Maar eigenlijk heb je dat zelf in de hand. Met enkele slimme technologische snufjes én minimale gedragsverandering bereik je 35% zelfconsumptie. Status quo voor je terugverdientijd. Het komt er dus op neer dat je meer verbruikt tijdens overproductie van stroom. Vandaag werken we met z’n allen thuis. Wat al een handje helpt. Zo activeer je je vaatwasser pas wanneer de zon veel energie geeft. Voorprogrammeren is ook een optie maar dat blijft nattevingerwerk want je weet nooit exact wanneer de zon het actiefst is. Daarom zijn er vandaag intelligente sturingsmodules op de markt die dit wel registreren. Bij overproductie van stroom schakelen zij de toestellen waarop ze aangesloten zijn in.

Kortom, gedragsverandering met een klein duwtje in de rug van de technologie.

 

Slimme energieopslag

Een andere manier om te voorkomen dat jouw opgewekte energie wegvloeit naar het net, is de thuisbatterij  Een opslagtechniek die door stijgend succes de laatste jaren steeds meer betaalbaar wordt. Met een thuisbatterij kan je de overproductie van groene stroom tijdelijk, 12, 24 maximum 48 uur, opslaan. Ideaal om bijvoorbeeld ’s avonds je auto op te laden. Onthoud dit voor 2022 wanneer het capaciteitstarief in voege treedt.

 

Gevelpanelen als alternatief

Geef toe. Er zijn vandaag quasi geen argumenten meer om niet in zonnepanelen te investeren. “Ja, maar mijn dak is te klein, slecht georiënteerd of niet robuust genoeg.” Ook voor die praktische bezwaren bestaat vandaag al een oplossing. Met zonnepanelen tegen je gevel, bijvoorbeeld. Handig wie  op een appartement woont of geen geschikt of goed georiënteerd dak heeft.

 

We hebben geen andere keuze

Tot slot nog even iets over de terugverdientijd. Zonnepanelen zijn esthetisch misschien niet zo mooi als je nieuwe trendy keuken. Maar zij betalen zichzelf wel terug. Je keuken niet, die vermindert zelfs in waarde. 1-0 voor je zonnepanelen. Dus, ook op ethisch vlak is een zonne-installatie een winnaar. Zeker met de doelstellingen die Europa vooropstelt om te streven naar een fossielvrije maatschappij. Groene stroom is op dit moment het enige alternatief voor fossiele brandstoffen. Nog geen voornemens voor 2021? Investeer dan in groene energie en je scoort op je bankrekening.

 

Zonnepanelen ook een renderende investering voor jou? Vraag gratis en vrijblijvend een voorstel aan.